Online archiv

Vydání: 5/2014

Moře slané vody

5/2014

Velký případ školního detektiva

5/2014

Pohádky pro neposlušné děti a jejich rodiče

5/2014

Co to tady cinká?

Mgr. Marie Těthalová, 5/2014
Irena Klimková, ilustrace Edita Plicková, Praha, Portál 2014

Agrese a agresivita v předškolním a mladším školním věku

Jana Pokorná, 5/2014
Jan Svoboda, Praha, Portál 2014

UKONČENÍ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ

ČŠI, 5/2014
Kdy může ředitelka mateřské školy rozhodnout o ukončení předškolního vzdělávání dítěte v mateřské škole?

PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ

ČŠI, 5/2014
Jaká jsou práva a povinnosti rodičů dětí umístěných v mateřské škole?

Malíř na návštěvě ve školce

Anna Dubová, 5/2014
Jako spousta jiných škol jsme se i my zapojili do projektu Celé Česko čte dětem s cílem pěstovat u dětí kladný vztah ke knize. Hlasité předčítání v přátelské atmosféře je spolehlivý způsob, jak se může čtení stát pro dítě stejně přitažlivým jako televize nebo počítač, jak nenásilně rozvíjet jeho jazykové dovednosti, všeobecné vědomosti a formovat jeho vlastní návyk a pozdější potřebu číst si. Nejdříve dětem pravidelně četly učitelky, pak jejich řady rozšířili rodiče, prarodiče a sourozenci, ale i pan ředitel a kolegové ze základní školy, pan starosta, zdravotní sestřička apod. Ojedinělým zážitkem však pro děti byla návštěva akademického malíře Lubomíra Anlaufa s manželkou, kteří jsou známými ilustrátory několika knih a dětských časopisů. Zatímco Eva Anlaufová předčítala pohádku, malíř k ní průběžně kreslil obrázky, které pak dětem daroval. Na ukázku donesli pohádkové knihy, které ilustrovali, z nichž dvě s věnováním obdržely děti jako dárek, a trpělivě dětem odpovídali na jejich zvídavé a nekonečné otázky. Bylo to velmi příjemně strávené dopoledne pro všechny zúčastněné a pro děti to byl zážitek, který jim dodnes připomínají darované knihy a obrázky, které zdobí třídy naší mateřské školy.

Půjdeme zpět k pramenům aneb Projektové dny

Eva Salčáková, 5/2014
„Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme, už jsme tu,“ jsme mohli zpívat pokaždé, když jsme přijížděli z našich výprav za poznáním… Ale vraťme se na začátek. Máme kolem sebe spoustu obyčejných věcí, které jsou pro nás v životě důležitější, než si vůbec uvědomujeme.

Létací balonky

Mgr. Marie Těthalová, 5/2014
Děti dostaly ve školce létací balonky. Který balonek je nejvýše? A který nejníže? Který je výše než balonek s kytičkou a níže než balonek s medvídkem?

Bonboniéra pro maminku

Mgr. Marie Těthalová, 5/2014
Maminka dostala od dětí k svátku matek (letos 11. května) krásnou bonboniéru. Některým bonbonům ale něco chybí. Pěkně je dokresli.

Kouzelný máj je brána do léta

Alena Kulhánková, 5/2014
HRY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU