Online archiv

Vydání: 4/2015

Stravování dětí z přípravné třídy ZŠ

4/2015

Místo konání nepřímé činnosti

4/2015

Samostatný odchod dítěte z MŠ

4/2015

ZAM ORAVSKÁ SBÍRKA PRO GAMBII

4/2015

Tulipánový den

4/2015

Čím se měří čas?

4/2015

Gorila a já. Knížka o přátelství, které nemá hranice

4/2015
„České vydání mé knihy je fantastické!" Tak zakončila náš rozhovor Frida Nilsson, švédská spisovatelka knih pro děti, jejíž kniha Gorila a nedávno vyšla v nakladatelství Portál. Povídala jsem si s ní nejen o její knize, ale i o tom, jak bychom se měli chovat k dětem.

Hry a aktivity s vajíčkami

4/2015
Děti si poměřují, zda je vajíčko větší než jejich hlava.

Jak ťuká na skořápky

4/2015
Jak se líhnou ptáčci a kuřátka z vajíček? Nejprve se musí vejce pořádně vykroužit, pak je třeba si s ním pěkně pohrát a nakonec mu najít pohodlné hnízdečko. A pak už si jen představujeme, jaký ptáček se asi vylíhne... Jaké ptáčky znáte? A chodí nějací k vám do školky na okno?

Já ten koláč nesmím, paní učitelko

4/2015
Zhruba u 8 % dětí tedy potravinová alergie vzniká a přibližně u 2 % až 4 % dospělých přetrvává. Alergie na potraviny propukne méně často až v dospělém věku, pokud se to však stane, bývá dost nebezpečná. „Pokud je malé dítě kojeno či je mu nabídnuta lahvička s kojeneckou výživou, nabízíme mu kromě kalorií a vitaminů také miliardy bílkovinných znaků. Lékaři nazývají tyto originální znaky odbornějším výrazem -antigény. Drtivá většina těchto bílkovinných antigénu (např. části syrovátky, bílku či lepku) je pro zdravé děti výhodná a měla by projít fyziologickým trávením, ovšem za velkorysé tolerance slizniční obranyschopnosti. Bohužel ale až u 8 % malých dětí jsou výživné bílkoviny pochopeny buňkami slizniční imunity trávicího traktu jako agresor-vetřelec a jsou zahájeny nepřiměřené obranné kroky, které ve svém důsledku poškodí sliznici střev i systém trávení. Po lavinovitém biochemickém šíření krví a tkáněmi ovlivní nakonec i celý organismus," vysvětluje na stránkách České iniciativy pro astma alergolog a imunolog MUDr. Martin Fuchs.

Školka v přírodě

4/2015
Školka v přírodě je téma, které mateřské školky rozděluje - některé s ní mají výborné zkušenosti a opakovaně tyto akce pořádají, jiné školky jsou zdrženlivější a mají za to, že dlouhodobější výjezdy jsou vhodnější až pro školáky.

Povinná předškolní docházka.

4/2015
Zavedení povinného předškolního vzdělávání má své příznivce i odpůrce. A argumenty obou stran stojí za zvážení. V nedávné době proběhly dvě veřejné diskuse na toto téma, kde měli možnost vyjádřit se zástupci obou názorových proudů.