Já ten koláč nesmím, paní učitelko
4/2015Zhruba u 8 % dětí tedy potravinová alergie vzniká a přibližně u 2 % až 4 % dospělých přetrvává. Alergie na potraviny propukne méně často až v dospělém věku, pokud se to však stane, bývá dost nebezpečná. „Pokud je malé dítě kojeno či je mu nabídnuta lahvička s kojeneckou výživou, nabízíme mu kromě kalorií a vitaminů také miliardy bílkovinných znaků. Lékaři nazývají tyto originální znaky odbornějším výrazem -antigény. Drtivá většina těchto bílkovinných antigénu (např. části syrovátky, bílku či lepku) je pro zdravé děti výhodná a měla by projít fyziologickým trávením, ovšem za velkorysé tolerance slizniční obranyschopnosti. Bohužel ale až u 8 % malých dětí jsou výživné bílkoviny pochopeny buňkami slizniční imunity trávicího traktu jako agresor-vetřelec a jsou zahájeny nepřiměřené obranné kroky, které ve svém důsledku poškodí sliznici střev i systém trávení. Po lavinovitém biochemickém šíření krví a tkáněmi ovlivní nakonec i celý organismus," vysvětluje na stránkách České iniciativy pro astma alergolog a imunolog MUDr. Martin Fuchs.