Online archiv

Vydání: 7/2015

KUŘÁTKA V MATEŘSKÉ ŠKOLE ABECEDA

Naďa Randáčková, 7/2015
"Pozor, jdou k vám kuřátka!" Pamatujete si na známé rčení z pořadu pro děti "Kuřátka"? Představte si, že k nám do mateřské školy Abeceda, která je součástí MŠ Blatenská, opravdu přišla živá kuřátka. V rámci projektu "Čím budu, až vyrostu" jsme pozvali do školky maminku, která pracuje v drůbežárně jako ošetřovatelka kuřátek a ta nám přinesla do školky ukázat čerstvě narozená, jeden týden stará kuřátka v košíčku. Zastavila se v každé třídě, děti si mohly kuřátka pohladit a paní ošetřovatelka dětem v krátkosti vysvětlila, kde se kuřátka rodí - co to je líheň, jak se o ně musí starat, pečovat a čím se kuřátka krmí. Příjemné bylo, že maminka se oblékla do pracovního oblečení, aby děti získaly představu o tom, jak ošetřovatelka kuřátek vypadá a co musejí mít na sobě, že kuřátka musejí být opečovávána a musí být v čistém a zdravém prostředí. Setkání dětí s malými křehkými kuřátky byl nezapomenutelný zážitek. Moc děkujeme.

CHALOUPKA PRO SKŘÍTKA PODZIMNÍČKA

Věra Šablaturová, 7/2015
Důležitou roli v naší školce hrají rodiče, se kterými prožíváme společné akce, společně tvoříme, povídáme si a občas se setkáme i mimo školku. Dbáme na to, aby spolupráce rodiny a školy byla co nejvíce propojená, aby byla uskutečňována v oboustranné důvěře, otevřenosti a respektu. V dnešní uspěchané době, kdy se čím dál více stává, že pracovní a domácí povinnosti rodičů jim nedovolují trávit se svými dětmi více času, využíváme "školkové" aktivity k tomu, aby si čas našli. Chceme tak podpořit vztahy mezi rodiči a dětmi, dát jim čas pro společnou hru a zábavu. Už čtvrtým rokem pořádáme pro rodiče a děti podzimní domácí tvoření, ve kterém mají za úkol tvořit z přírodních materiálů - z šišek, listí, zeleniny a ovoce, sena, klacíků apod. A tak už u nás vyrostly dýňové výtvory, bramborová a podzimní strašidýlka a letošní rok jsme zadali vyrobit chaloupku pro skřítka Podzimníčka. Některé chaloupky vyrostly z dýní, kamínků, šišek a kukuřice, jiné zase vypadaly, jakoby vyrostly přímo v lese z pařezu. Úkolu se rodiče s dětmi chopili opravdu s veškerou vervou a už za pár dní po vyhlášení soutěže se ve školce objevily první domečky. Během dvou týdnů nám ve školce vyrostla pohádková podzimní vesnička pro malé i velké skřítky. Chaloupky pro skřítka se moc povedly a bylo by škoda si vše nechat jen pro naše oči, a proto jsme na tuto výstavu pozvali i ostatní školky a školy z okolí. Rodičům a dětem, kteří se úkolu chopili, mockrát děkujeme! A pokud budete mít cestu kolem naší školky, zaklepejte a přijďte se taky podívat!

V NAŠÍ ŠKOLCE UŽ VÍME,CO DOKÁŽE SLUNCE

Mgr. Lenka Kůsová, 7/2015
"Co dokáže Slunce" je název školního projektu, kterému se naše 22. MŠ v Plzni věnuje od roku 2013. Projekt byl finančně podpořen nadačním fondem Zelený poklad v rámci vyhlášeného grantového programu "Nás učí příroda". Součástí projektu byly nejrůznější aktivity pro dětii pro rodiče - návštěva nového 3D Planetária, tvořivá dílna s rodiči s vyráběním planet, pozorování pohybu stínu na nových slunečních hodinách, pozorování změn počasí na naší meteostanici, založení pěstebního záhonku nebo pěstování bylinek ve třídách a vyrábění čajů, voňavých pytlíčků atd. Závěrečnou akcí projektu bylo společné osazování bylinkového záhonu s rodiči a s dětmi. Předem jsme s dětmi vytvořili osazovací plán na arch papíru o velikosti skutečného záhonku. Před samotným sázením jsme museli záhon nejprve připravit. A tak se rodiče směle chopili zahradního nářadí, děti odvážely kameny v kolečkách a brzy už byla půda pro bylinky nachystaná. Voňavé bylinky, jako je máta, meduňka, rozmarýn, tymián, petržel, pažitka či levandule, už brzy měly své místo. Nezapomněli jsme na výživný substrát pod bylinky, pečlivě jsme je zahrnuli zeminou a na závěr dobře zalili. Už se těšíme, až nám provoní zahradu i školku! Říká se, že bez práce nejsou koláče. Protože se na naší školkové zahradě pracovalo poctivě, pozvali jsme rodiče s dětmi na malé pohoštění. To bylo samozřejmě tematické. Podávaly se chuťovky s různými druhy bylinkového másla, tvarohová pomazánka s pažitkou a mátový čaj. Nezbyl ani drobeček. V průběhu projektu jsme si vyzkoušeli, co Slunce opravdu dokáže. Jak umí kreslit se stíny, jak pomůže rostlinkám, kudy putuje a kam se večer schovává Víme, že bez Slunce se zkrátka neobejdeme!

Pavla Přerostová a Jana Krbcová, MŠ Zavlekov

Pavla Přerostová a Jana Krbcová, 7/2015
NÁVŠTĚVA U TETY BERTY

Hrajeme si, objevujeme, pracujeme (HOP)

Mgr. Kateřina Bartoňová, 7/2015
V roce 2014 oslavil vzdělávací program Začít spolu 20 let působení v ČR. V současné době je realizován ve více než 30 zemích světa. Mezinárodní označení pro tento program je Step by step. Zaštítěn je mezinárodní asociací ISSA (International Step by step Asociation).

VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ S ODLIŠNÝM MATEŘSKÝM JAZYKEM

7/2015

Povinný rok školky nic neřeší

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Mateřských škol je dostatek, ukázaly studie společností Tady a teď a Demografického informačního centra. Studie se zaměřily na to, jak do českých mateřských škol dostat děti, které tam v tuto chvíli nechodí a přitom předškolní péči potřebují ze všech dětí nejvíce.

Houby

Alena Kulhánková, 7/2015
Potřebujeme obrázek z nástěnného kalendáře s motivem přírody, nůžky, lepidlo na papír, barevné papíry, listy ze stromů, černý permanentní fix, váleček na barvy, temperové barvy, štětec, misku na vodu

Portréty dětí v podzimním rámečku

7/2015
Léto pomalu končí a přichází podzim plný barev. Poznáváme nové kamarády, sdílíme spolu nové zážitky. První podzimní den přivítáme tvořením s podzimními motivy a kresbou portrétů našich nových kamarádů. Potřebujeme listy ze stromu, temperové barvy, misku na vodu, štětec, lepidlo na papír, bílý a barevný karton, nůžky, černou tuš, špejle.

Váza ze sklenice

Alena Isabella Grimmichová, 7/2015
Některé zavařovací sklenice mají zajímavé tvary. Toho lze využít a sklenici po použití dále recyklovat a vytvořit si tak například vázu nebo hezký obal, který můžeme dále používat.

Krabičky na drobnosti

Alena Isabella Grimmichová, 7/2015
Krabičky na drobnosti si vytvoříme z obalů od krému. Stejně můžeme využít další obaly z pevného plastu.

Čisté ruce. Prevence nepříjemných onemocnění

MGR. MARIE TĚTHALOVÁ, 7/2015
Zažívací obtíže, ale také infekční záněty jater, kterým se lidově říká „žloutenka“. To jsou nemoci, jimž jde částečně předcházet také dobrou hygienou. A to nejen mytím rukou, ale udržováním čistoty například na toaletě nebo v umývárně.