Online archiv

Vydání: 2/2016

Příšerná teta

2/2016

Strýček Slon

2/2016

Jak si postavit dům

Mgr. Marie Těthalová, 2/2016
Martin Sodomka Svitavy, MS Studio 2015

Šest kroků ke zvládnutí ADHD

Jana Pokorná, 2/2016
Cathy Laver-Bradbury, Margaret Thompson, Anne Weeks a kol. Praha, Portál 2016

SNĚHULÁKOVÝ DEN

Alena Tučímová, 2/2016

Malí lyžaři

Květa Kobrlová, 2/2016
"Dopřejte svým dětem to nejlepší, než vám vyrostou!" Tak zní motto Filipa Zemana, šéfa agentury Sport Kids. V polovině loňského ledna jsme s 20 dětmi (12 z MŠ a 8 ze ZŠ) odjeli na týdenní lyžařský kurz do Špindlerova Mlýna. Ubytovali jsme se v chatě u Novotných blízko lyžařského vleku Sto. Milá paní Novotná nám připravovala domácí pochoutky a šťávičky, ovoce a zeleniny měly děti bohatě několikrát denně. Loni to byl druhý ročník, kdy jsme dětem umožnili získat základní lyžařské dovednosti pod vedením zkušených instruktorů z agentury Sport Kids. Ti si děti první den rozdělili podle schopností do skupin. První, lepší skupina dětí šla hned na svah s pomou. Začátky nebyly jednoduché, jak při jízdě na vleku OE jen každé třetí dítě bylo schopno vyjet alespoň do poloviny kopce, tak při jízdě dolů. Pádů bylo nepočítaně a i vstávání opět do stoje byl výkon. Druhá skupina se snažila ovládat zprvu jednu lyži chůzí mezi překážkami, po té šla na svah s pohyblivým kobercem, kde se dětem trpělivě individuálně instruktoři věnovali. Zejména s dětmi, které stály na lyžích poprvé, to byla mravenčí práce. Kromě lyžování byl pro děti připraven další zajímavý program. Jednou to bylo zdolávání svahu na lopatách, což se dětem moc líbilo, hlavně pro to, že u nás sníh není a zimních radovánek si děti moc neužijí. Diskotéka měla také velký úspěch OE děti si zasoutěžily jako jednotlivci i ve dvojicích, zatančily si choreografii na písně Pavla Nováka, a kdo tanečky neznal, tak se naučil. Velkým překvapením a zážitkem byla pro děti jízda psím spřežením. Děti byly po dvou zapnuty do vaku na saních a zkušený musher je povozil pohádkově zasněženým lesem. Poslední večer, kdy už byla tma, nás Filip Zeman pozval před chatu a uspořádal pro nás na rozloučenou ohňostroj. A nastal poslední den lyžování. Na tento den jsme pozvali rodiče, protože po rozlyžování byly vyhlášeny lyžařské závody. Děti ze sebe vydaly, co mohly, možná to bylo atmosférou závodů, možná tí m, že přijeli rodiče. Každopádně když porovnám první a poslední den, tak je to neuvěřitelné OE děti s přehledem vybíraly zatáčky a dokonce zvládly skok na skokánku. Třešničkou na dortu pak bylo slavnostní vyhlášení a ocenění všech závodníků. Panu Filipovi Zemanovi a jeho týmu děkujeme nejen za ohňostroj, ale za celý příjemně prožitý týden plný zážitků. Děkuji i Bc. Lucii Bejrové a Denise Konopkové za nadšení, přístup k dětem a vytvoření sportovní atmosféry.

PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCE NA PŘEDŠKOLNÍ ÚROVNI

Mgr. Ivana Moudrá, 2/2016
Seriál OE opakující se událost či děj. Je až k nevíře, jak některé školkové děti zvládnou bryskně zařadit hlavní hrdiny seriálů, a to nejen těch "dětských." Orientují se v dějích jednotlivých příběhů i v programech dostupných televizních stanic.

Z dětí, které vůbec nečtou, mohou snadno vyrůst dost nudní dospělí

Mgr. Marie Těthalová, 2/2016
Podle Alžběty Dvořákové, jejíž kniha Herkules a strašidla se před časem dostala k dětským čtenářům, kniha dětem otevírá dveře do jiného světa. Pokud je příběh "chytne", nedokážou ho opustit, musejí se dozvědět, jak to skončí.

Šašek Vašek

2/2016
Potřebujeme kreslicí karton A1, temperové barvy, váleček a plastovou desku na rozválení barvy, tužku, štětec, černou tuš, černý permanentní fix, nůžky, zbytky samolepicích tapet nebo barevné papíry, lepidlo.

Pečené věnečky

2/2016
Pečení ze slaného těsta má v Evropě dlouhou tradici. Pečené výrobky mají dlouhou trvanlivost a velké výtvarné možnosti . Důvodem k použití soli v těstě byla ochrana před hlodavci, ale ze zkušenosti mohu říct, že slané těsto tolik nechutná ani moučným molům, jako tomu je u vizovického pečiva, kde je v základu těsta jen mouka a voda nebo ocet.

Co udělám, dobře vím, sněhuláky postavím!

2/2016
Potřebujeme 3 papírové ruličky (například od kuchyňských utěrek), akrylátovou barvu, štětec, tužku, nůžky, kousek kartonu, tavnou pistolku a lepidlo Herkules.

Máme se cukru bát?

PhDr. Helena Chvátalová, 2/2016
V posledních desetiletích je u nás spotřeba cukru v porovnání s odbornými doporučeními téměř dvojnásobná. Jednou z příčin je vysoká spotřeba potravin, do kterých se cukr bohatě přidává, což jsou sladkosti, cukrářské i pekárenské výrobky a zapomenout nesmíme ani na slazené nápoje, které mají v oblibě hlavně děti.