Online archiv

Vydání: 10/2016

SEMINÁŘE pro pedagogy

10/2016
akreditované MŠMT JARO 2017

Proč Einstein nenosil ponožky

10/2016

Vlastivědná knížka pro vzpomínání a procvičování paměti

10/2016

Umělci v mateřské škole

Jana Pokorná, 10/2016
Ivana Rochovská, Dagmar Krupová Praha, Portál 2016

Králík málem králem

Mgr. Marie Těthalová, 10/2016
Klára Smolíková, ilustrace Kateřina Čupová Praha, Fragment 2016

Když les vypráví

Eva Gardošová, 10/2016
Musíme být potichu a vnímat, jak se k nám les promlouvá. Jsou to třeba větve, které nám načechrají vlasy, je to vítr hrající si se stromy nebo kukačka, co nám počítá léta. Tentokrát ale nejsme v opravdovém lese. To les přišel za námi do mateřské školy. Vlastně přišli zaměstnanci Správy lesů města Tábora pan Tomáš Kalafut a pan Josef Svoboda, kteří jako lesní pedagogové prošli certifikovaným kurzem na Střední lesnické škole v Hranicích na Moravě. Během krátké návštěvy ve třídě dokázali zábavnou formou představit dětem les a naučit se jej vnímat všemi smysly. S klapkami na očích poznávaly děti dotykem rukou šišku, paroh nebo kožešinu. Na obrázcích se děti snažily pojmenovat lesní zvířata a přiřadit i mláďata patřící do rodinky třeba bachyně a divokého kance, poznávaly lesní květiny a stromy. A co takhle trošku „myslivecké mluvy“? Víte, že krev je barva, oči světla, nohy běhy a uši slechy? Pro radost lesních pedagogů poskládaly děti okamžitě a střelhbitě puzzle listů listnatých stromů a naučily se rozlišit parohy srnce, jelena či daňka. Čas vyměřený pro povídání o lese tak rychle utekl, že jsme si jen stačili s lesními pedagogy slíbit, že příště půjdeme za nimi do lesa my. Děkujeme za poutavou a příjemnou lesní atmosféru s vůní jehličí v MŠ Hastrmánek.

DĚTI NA VÝSTAVĚ LOVECKÝCH TROFEJÍ

Vladimíra Votavová, 10/2016

Zkoušky začínáme písničkou a písničkou také končíme

Mgr. Marie Těthalová, 10/2016
Iva Hennová si ráda plní sny. Prvním byla jazyková škola IRISLINGUA, která stále působí a nabízí široké spektrum jazykových kurzů, a druhým pak dětský pěvecký sbor, o jehož založení začala uvažovat o Vánocích 2011.

Papírové řetězy

Mgr. Marie Těthalová, 10/2016
Děti s paní učitelkou vyráběly vánoční řetězy. Které dítě má nejdelší řetěz? Které jej má nejkratší? Odhadni, a pokud už umíš počítat, spočítej kroužky, z nichž se jednotlivé řetězy skládají.

Vánoční ozdoby

Mgr. Marie Těthalová, 10/2016
Děti chystaly ozdoby na vánoční stromek. Pomůžeš jim je dokončit?

NÁPADY PRO ŠKOLNÍ DRUŽINU

Alena Kulhánková, 10/2016
Zvoneček z provázku

Sáček na dárky…

Alena Isabella Grimmichová, 10/2016
1