Online archiv

Vydání: 9/2017

Tajná dvojka A + B Zbloudilá střela

9/2017

Pod zemí, pod vodou

9/2017

O kouzelném semínku

9/2017
Olga Zemanová, ilustrace Hana Klímová Praha, Portál 2017

Věci, které dobře známe, do říkanky zamícháme

9/2017
Ladislava Horová, ilustrace Patricie Koubská Praha, Portál 2017

Pohádkové babičky a prožitkové čtení

9/2017
Před sedmi roky se naše mateřská škola zapojila do projektu „Celé Česko čte dětem“. Tento projekt nás zaujal a vedl k motivaci, jak v dětech probouzet pomocí různých námětů a akcí zájem o knihy, četbu pohádek a příběhů. Děti si při tom průběžně trénují svou soustředěnost, pozornost, porozumění ději, rozvíjí si představivost a fantazii. Učí se rozlišovat dobro a zlo, naslouchat, rozvíjet komunikaci a slovní zásobu, předcházet logopedickým vadám, utřídit si názor na svět a své okolí. Dětem se tento projekt líbí. Rády s námi pravidelně navštěvují knihovnu, kde si paní knihovnice připraví podle určeného tématu poutavé čtení a vyprávění. Na závěr návštěvy si děti prohlíží knihy, vzájemně o nich diskutují a poté se podílí na výběru knih k zapůjčení pro čtení ve školce. Další součástí tohoto projektu je již dlouhodobá spolupráce s Českým svazem žen. Tzv. „Pohádkové babičky“ nám dvakrát ročně celý týden chodí předčítat dětem pohádku před odpoledním odpočinkem. Každoročně si ještě pro děti připraví „pohádkové“ úkoly na naší školní zahradě u příležitosti oslavy Dne dětí. Letošní 7. ročník Týdne čtení od 1.6. – 7.6. 2017 se podařilo zorganizovat s firmou Cett, která propůjčila své kongresové centrum a velmi dobře se podílela na organizaci akce, Literární salon pro děti „ Jak na příšery“. Prožitkovým čtením nás provázely herečky z brněnského divadla Maléhry – Daniela Zbytovská, Barbora Seidlová a Nikola Zbytovská. Jejich autorské čtení s doprovodem malých hudebních nástrojů a promítáním z knihy na děti vhodně zapůsobilo. Nápadité a poutavé čtení o čertovi, vodníkovi a ježibabě děti doslova vtáhlo do světa pohádek. Děkujeme autorkám za hezký literární zážitek. Při výběru akcí se snažíme vždy oslovit zajímavé lidi a vymyslet nové nápady, aby náměty byly pestré a podnětné. A nyní již přemýšlíme, jak a kdo bude zase příště. n

Strašidelný den ve školce

9/2017
V poslední době je velmi populární podzimní svátek Halloween a klasické české Dušičky ustoupily do pozadí. Abychom dětem přiblížili oba svátky, rozhodli jsme se ve školce v Raisově ulici v Pardubicích uspořádat Strašidelný den.

ŠKOLKA v klášterních zdech

Mgr. Marie Těthalová, 9/2017
Mateřskou školu Milosrdných bratří, která se nachází v Brně, najdete snadno. Nachází se v klášterních prostorách, které prošly rekonstrukcí, a dětem nabízí předškolní vzdělávání podobně jako ostatní mateřské školy.

V tělocvičně

9/2017
Děti šly na návštěvu do velké školy a paní učitelka je vzala do tělocvičny. Mohly si zahrát kuželky a také si zacvičit s obručemi. Je na obrázku víc obručí, nebo kuželek? Kolik kuželek se dětem povedlo porazit? Je jich více, nebo méně než těch, které stojí?

Podzimní listy

9/2017
Děti se šly projít do parku a pozorovaly podzimní stromy a spadané listí. Každé si pak udělalo z listů kytici. Poznáš, který list patří ke kterému stromu?

Kapr

9/2017
Potřebujeme temperovou barvu – modrou, bílou, zelenou a zlatou, štětec, misku na vodu, váleček na barvy, bílý a modrý karton, lepidlo Herkules, anilinové barvy, černou tuš, usušené plody – šešulky z měsíčnice roční (lidově penízky), papír na usušení šešulí, polystyrenovou desku, šablonu kapra, tužku. Šešule měsíčnice roční ponoříme do misky s vodou, kterou jsme obarvili anilinovými barvami. Můžeme je tam nechat přes noc. Druhý den je rozložíme na papír a necháme uschnout. Podle šablony obkreslíme kapra na bílý karton. Kolorujeme ho poťukáváním prstem namočeným do zlaté temperové barvy. Dokreslíme ho černou tuší.

Mikuláš, čert, anděl

9/2017
Potřebujeme modrý inkoust, balicí papír, rozprašovač na vodu, černou tuš, špejle, bílý kreslicí karton, barevné papíry, nůžky, lepidlo na papír, permanentní fix – černý, zlatý a červený, štětec, misku na vodu, korkovou zátku, temperovou barvu – modrou a bílou, odpadový papír na pokrytí nábytku.

Podzimní věnec… … s muchomůrkami

9/2017
Potřebujeme keraplast nebo jinou samotvrdnoucí hmotu, věnec, lepicí pistoli, akrylové barvy, štětec, stužky, vykrajovátka na cukroví, špejle.