Vizualizační trénink nám pomáhá uspět

Jednou z nejčastěji využívaných technik moderní mentální přípravy jsou vizualizace. Přinášejí výsledky nejen ve sportu, ale i v každodenním životě.

Trénink navíc

Vizualizace využíváme v podstatě všichni – představujeme si či „přehráváme“ určité aktivity. Pokud si před pracovním pohovorem promítáme, jak chceme při vstupu do místnosti působit či jak budeme odpovídat na obvyklé otázky, vlastně se věnujeme vizualizaci.

Díky vizualizacím opakovaně „prožíváme“ různé situace. Využití této techniky je pestré, ale v zásadě jde o „trénink navíc“. Místo toho, aby sportovec odehrál na tréninku několik set golfových ran a fyzicky se odrovnal, může částečně cvičit prostřednictvím vizualizací. Když se praktikují správně, jsou v kombinaci s fyzickým tréninkem nadmíru efektivní.

Někdy připisujeme vizualizacím přehnanou důležitost a klademe je na stejnou úroveň jako „klasický“ trénink, což je samozřejmě nesmysl. Sprintovat lze poctivě prostřednictvím vizualizací každý den, ale pokud u toho sedíme na gauči a pojídáme bonboniéru, nový Usain Bolt z nás nebude. 

Placená zóna