Když se zpívá o válce

Angažované písně. Někdo si vzpomene na totalitní festival v Sokolově a jiný se už předem ošívá při pomyšlení na skladby ušité horkou jehlou. Bývají trapné, ale ne všechny. Schválně si poslechněte songy reflektující ruskou agresi na Ukrajině. Mohou vhodně doplnit výuku i rodinnou debatu.

Povedená píseň někdy řekne víc než špatně napsaná kniha nebo nudná přednáška. Pokud v těchto dnech u vás ve škole hovoříte s žáky a studenty o situaci na Ukrajině, můžete si výuku zpestřit hledáním tematických hitů. To samé platí pro debaty v rodinách. I doma si sestavte speciální play-list. Ve třídě i v obýváku tak snadno propojíte tři linky: zájem o virtuální obsahy (YouTube), o muziku a dění ve východní části Evropy. 


Nevzdám se

Nejpropracovanější hudební projekt zveřejněný začátkem března nese název Nevzdám se a za dva měsíce si ho pustilo více než půl milionu internetových uživatelů. Inspirací se staly dva songy z repertoáru ukrajinské kapely Okean Elzy. Zmiňovanou píseň nahrál početný „band“ muzikantů původem z České republiky, Ukrajiny, Běloruska a Ruska. V sestavě najdete například Davida Kollera, Michala Pavlíčka, Igora Orozoviče, Lenku Dusilovou a Moniku Načevu. 

O několik dnů dříve pohotově zareagovali známí písničkáři dvou generací. Poklonu napadené zemi složil Tomáš Klus v písni Ukrajino – poprvé zazněla na demonstraci v centru Prahy. Ve stejné době se ozval jeden ze symbolů sametové revoluce ´89 Jaroslav Hutka se songem Ukrajina. Oba jsou v textech i zpěvech naléhaví, jak je jejich zvykem. 

Ženskou energii vložila do aktuálních ohlasů zpěvačka Leona Šenková, která před lety zaujala v televizní soutěži SuperStar a dobře ji znají také fanoušci východočeské skupiny Komat a dalších formací. Její rockově nasycený projev můžete slyšet v písni Ukrajina 2022. 

Oblíbená kapela Rybičky 48 natočila videoklip Jdi domů, Ivane. Pamětníci a znalci novodobé historie si v této souvislosti asi vzpomenou na protestsong z roku 1968. Jmenoval se podobně (Běž domů, Ivane) a nazpíval ho Jaromír Vomáčka. Rybičkářský klip se odehrává ve venkovské hospodě, kde se osazenstvo na pohodu opíjí, ale legrace končí, když vejde agresivní týpek v námořnickém tričku a beranici – Ivan. Zahrál si ho Pavel Novotný, syn slavného baviče, bulvární novinář a starosta z pražské městské části Řeporyje. 

Placená zóna

Jiří Karban