Online archiv

Vydání: 6/2022

Logohrátky na vlastní kůži

Zdeňka Koppová, 6/2022
Jsem matkou šestiletého syna, který chodí posledním rokem do mateřské školy. Před časem školku navštívil pan Slávek Boura se svým programem Logohrátky.

Pozoruhodná ostuda na Karlštejně

Jan Nejedlý, 6/2022
Stalo se nedávno. Jistá dáma na penzi vyrazila s chotěm na Karlštejn. Po prohlídce hradu se páru zachtělo osvěžit se v nejbližším hostinci a pojíst tamější krmi. Při vstupu na zahrádku výletní restaurace bylo však nabíledni, že zde jim pšenka nepokvete – všechny stoly byly beznadějně obsazené.

Energy drinky za časů prohibice

Jan Nejedlý, 6/2022
Zažil to nejeden kantor. Noc s Andersenem nebo jiné „přespávko“ ve škole. Blíží se půlnoc, vyčerpanému pedagogovi se klíží oči a užuž sahá po spacáku, zatímco jeho žáci se dožadují třetího hororového filmu v řadě, případně křepčí po chodbách hulákajíce jak na lesy.

Nevkusné a podlé maturitní kvízy

Jan Nejedlý, 6/2022
Tak už máme za sebou maturity. A to včetně didaktických testů z češtiny, jež připravuje společnost Cermat. Redaktorka Veronika Bednářová zhodnotila letošní ročník v časopisu Reflex takto: „Přijímací zkouška od Cermatu testuje vědomosti dětí z českého jazyka způsobem příkladně nekreativním a demotivujícím. Jsou to testy podlé a založené z velké části na chytácích a výjimkách. Děti učí rodný jazyk spíš nenávidět než milovat.“

Mám rád svět dětství

Jan Nejedlý, 6/2022
Lukáš Pavlásek je český herec, tanečník, textař a spisovatel. Lépe řečeno, svým vnitřním ustrojením je to především bytostný humorista a komik. V roce 2005 tento absolvent střední knihovnické školy debutoval v pořadu Na stojáka televize HBO. Od té doby patří mezi přední tuzemské představitele stand-up comedy. A nezahalí ani literárně. Vydal už téměř dvacítku knih, z nichž takřka polovina je věnována dětem. Ta nejnovější se jmenuje Bláznivá škola.

Prašina v komiksu: Přízraky a tajemství

6/2022
Ta proměna je už pár let patrná. Zatímco druhdy byla Paseka nakladatelstvím, kde v programové skladbě braly prime-time dějiny, kolektivní paměť a její všemožné vývojové proměny napříč staletími, po smrti otce zakladatele Ladislava Horáčka († 2015) nabral podnik nový směr: knihy pro děti a mládež, hlavně v médiu komiksu, plus všemožné odstíny popu, zábavy a kratochvíle.

Pornholismus ničí i děti

Kateřina Cajthamlová, 6/2022
Od 60. let minulého století se stalo něco do té doby nevídaného – o lásce, sexu a vztazích se začalo uvažovat a mluvit nahlas, a to i ve veřejném prostoru. Dříve tajené „věci mezi pohlavími“ se staly věcí veřejnou. Média začala bezostyšně probírat, kdo s kým a jak. Poprvé za dva tisíce let historie se prohodila tabuizovaná témata. Smrt a poslední věci člověka se staly tabu, zatímco sex dobyl světla ramp.

Vyhrát dnešní den

Václav Petráš, 6/2022
„Sport mi vždy dával smysl. Hry, soutěže, výhry, prohry. Rozumím touze vyhrát. Rozumím touze být nejlepší. Rozumím lidem, ve kterých něco hoří. Proto jsem se stal psychologem. Pomáhám těm, kteří si jdou za svým snem,“ říká v úvodu knihy Psychologie vítězství sportovní psycholog Václav Petráš. Jeho publikace je určena všem, kteří chtějí na sobě pracovat – pedagogy a rodiče nevyjímaje.

Od smajlíka po formativní hodnocení

Radmila Dačevová, 6/2022
Se školní výukou je neodmyslitelně spojeno hodnocení. Jeho hlavním cílem je určit kvalitu a výkon žáka, tedy úroveň jeho kompetencí – vědomostí, dovedností a postojů.

7 chyb při výchově, které mají vliv na učení

6/2022
Školní výsledky dětí nezávisí pouze na učiteli a škole, ale ovlivňuje je i rodičovská výchova. Vybrali jsme sedmero nejzákladnějších chyb při výchově, které mají dopad na přístup dítěte k učení.

Průvodce dětí světem canicrossu

Šárka Kubcová, 6/2022
Pes je nejlepší přítel člověka a pohyb na čerstvém vzduchu jednoznačně to nejvhodnější, co pro děti může být. To jsou dvě nezpochybnitelné životní pravdy. A víte, že existuje sport, který si mohou děti užívat se svým čtyřnohým přítelem společně? Jmenuje se canicross neboli běh se psem. Pes je s páníčkem spojen lanem, které má majitel uvázané kolem pasu, a společně takto závodí. Pojďte se o canicrossu dozvědět víc z vyprávění Anny Roháčkové.

Členem školské rady za rodiče

Petr Chaluš, 6/2022
Cílem následujícího vyprávění je motivovat rodiče, aby se ucházeli o členství ve školské radě. A také vyjádřit vděčnost členům těchto rad za jejich dobrovolnou práci, která posouvá kvalitu školy a dělá ji lepším místem pro děti.