Průvodce dětí světem canicrossu

Pes je nejlepší přítel člověka a pohyb na čerstvém vzduchu jednoznačně to nejvhodnější, co pro děti může být. To jsou dvě nezpochybnitelné životní pravdy. A víte, že existuje sport, který si mohou děti užívat se svým čtyřnohým přítelem společně? Jmenuje se canicross neboli běh se psem. Pes je s páníčkem spojen lanem, které má majitel uvázané kolem pasu, a společně takto závodí. Pojďte se o canicrossu dozvědět víc z vyprávění Anny Roháčkové.


Od kolika let je canicross pro děti vhodný?

Canicross může dělat dítě, které umí běhat, protože základem je běh. Ale přece jen bych doporučila začít kolem sedmi let, protože i dětské kategorie začínají v tomto věku. Je to náročnější sport a je potřeba mít na zřeteli zdravý vývoj dítěte. 


Jaké předpoklady by mělo dítě mít? 

Mělo by být sportovně vedené, bez vážných zdravotních potíží a s kladným přístupem ke psům. Je to sport, takže určitá fyzická kondice je potřeba. Tratě pro děti bývají dlouhé od 1,5 km do 6 km podle věku. Tuto vzdálenost by mělo být dítě schopné uběhnout nejdřív samo, a pak až se psím parťákem. Canicross bez postupné přípravy bych nedoporučila dětem s nadváhou, zdravotními potížemi a alergií na psy. Ale musím říct, že loni proběhlo v Polsku mistrovství světa v canicrossu, kterého se zúčastnili tělesně postižení sportovci, ať už nevidomí, či s Downovým syndromem, a zvládli to na jedničku. Bylo to ohromné! 


Jaký pes je pro canicross vhodný? 

Osobně bych pro dítě doporučila menší plemena nebo staršího a zkušeného psa. Dnes se používají různá plemena, border kolie, Jack Russell teriér, kříženci a podobně. Nejpopulárnější a také nejvhodnější pro dospělé závodníky jsou především ohaři, a to hlavně tzv. evropský saňový pes. Pro nejmenší děti bych však ohaře nedoporučila. Pes musí být temperamentní a ideálně milovat pohyb a práci. 


Jaké jsou měsíční náklady na takovýto sport? 

Vzala bych to od začátku. Počáteční náklady mohu být vyšší. Dítě by mělo mít kvalitní sportovní obuv (1250 Kč), sedák a šňůru s amortizérem (1650 Kč), psa (řekněme, že toho už máte doma), postroj pro psa (800–1000 Kč). Měsíční náklady: krmení pro psa dle jeho velikosti (500–1000 Kč) a pohonné hmoty, pokud musíte dojíždět na trénink. Ostatní náklady: veterinární péče, startovné na závodech plus cesta, členství v oddíle, případně závodní licence. Samozřejmě že ceny jsou orientační. 


Placená zóna

Šárka Kubcová