Prevence rizik ve školství – realizace kontrolních prověrek

Problematika bezpečnosti práce ve školství je obecně velmi složitá, protože zasahuje do mnoha speciálních oborů, neboť školství připravuje pracovníky pro všechny profese a obory.

Zásadami pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – prevencí rizik – se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění BOZP, PO a BOZ dětí a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je.

Povaha BOZP a BOZ dětí

Školy zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a výchově, činnostech s ním přímo souvisejících a při poskytování školských služeb (viz školský zákon). Škola podle školního vzdělávacího programu, zpracovaného na základě příslušného rámcového vzdělávacího programu, seznamuje děti, žáky a studenty s nebezpečím ohrožujícím jejich zdraví tak, aby bylo dosaženo klíčových kompetencí vztahujících se k ochraně jejich zdraví a bezpečnosti. 

Zaměstnavatel (ředitel školy) je povinen zajistit zaměstnancům školy školení o právních a ostatních předpisech k zajištění BOZP při práci, která doplňují jejich odborné předpoklady týkající se pedagogické činnosti a vztahují se k rizikům, s nimiž může zaměstnanec přijít do styku.  

Placená zóna

-red-