Tancovat podle vlastního rytmu

Život s neurodivergencí je jako mít v hlavě rozladěný orchestr, v němž každý hudební nástroj hraje svou vlastní melodii. Někdy je díky intenzivnímu soustředění možné dosáhnout nevídané harmonie, ale většinou je obtížné v tom hluku vůbec existovat. Pomoci může například neurofeedback.

Moje vlastní cesta k regulaci ADHD a následků komplexního traumatu nebyla přímočará, ale byla nezbytná. Začala po vyhoření v předchozím zaměstnání a po smrti mého bratra následkem závislosti na psychoaktivních lécích. Hledala jsem holistické a nefarmakologické řešení, až mi byl psychoterapeutkou doporučen ILF neurofeedback – neinvazivní trénink neurologické regulace pomocí vlastních mozkových vln. U mě se dysregulace projevovala nejen jako ADHD, ale provázely ji i úzkosti a řada nespecifických, ale vážných zdravotních obtíží. Neurofeedback u mě přes „rehabilitaci“ nervového systému propojil psychickou a fyzickou rovinu, čímž pomohl zkvalitnit mé každodenní fungování. Také mi pomohl pochopit, že když naše mozkové vlny hrají svůj vlastní remix, jsme zkrátka nuceni tancovat podle jejich rytmu a bez schopnosti seberegulace je to vyčerpávající tanec přemáhání a cyklení se v sobě samých.


Boj se sebou

Existuje více typů a příčin ADHD, které se do jisté míry liší u každého člověka. U mě se ADHD projevovalo už od dětství a v mládí se mi s ním dařilo fungovat pomocí různých funkčních mechanismů, které kompenzovaly zejména hyperaktivitu a problémy se soustředěním. Šlo zejména o perfekcionismus, odhodlání a výdrž až do úplného vyčerpání, potřebu kontroly nad detaily a přehnané analyzování každé situace. Často jsem byla schopna podat vysoký výkon, ale většinou až na poslední chvíli. Nezvladatelné to začalo být v dospělosti, kdy se sešly těžší okolnosti a pak se přidružily i další psychologické obtíže následkem komplexního traumatu, chronického emočního stresu, nároků v zaměstnání a obecně nadměrné stimulace spojené s dnešní dobou.

Rozhodující pro mě bylo pochopit, že čím více se snažím se sebou bojovat, tím více stresu a vnitřních konfliktů si tím vytvářím. Čím zahlcenější jsem byla a čím méně jsem se dokázala soustředit, tím déle jsem se něčím zaobírala a o to detailnější seznam úloh jsem si podvědomě vytvářela, abych si zachovala alespoň nějakou kontrolu nad roztroušenými myšlenkami a kolísavou mentální energií. To, co jsem považovala za prokrastinaci, byl obranný způsob, jímž se můj přehlcený nervový systém snažil vyhnout dalšímu přepětí a vynutil si tak pauzu a ochranu před stresem z řízení úkolů a z rozhodování.

Placená zóna

Mira Egedová

je odbornice na řízení změn ve sféře technologií, zabývá se behaviorálními přístupy v kontextu organizační transformace. Její zájem o osobní rozvoj je formován různorodými životními zkušenostmi a vlastní neurodivergencí. Začala se věnovat studiu neurovědy a praktickému zkoumání, jak nervový systém ovlivňuje naše fungování na různých úrovních.