Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde

Uplynulo 130 roků od doby, kdy Sigmund Freud, zakladatel psychoanalýzy, vojančil v Olomouci v hodnosti vojína. Právě jemu je věnovaná pamětní deska s bustou od akademického sochaře Bohumila Teplého, která nově ozdobila zeď vedle hlavního vchodu do Caffe Opera na Horním náměstí.

 Je to sympatické i z toho pohledu, že v Olomouci působí na filozofické fakultě katedra psychologie, kde se dá tento obor studovat.  Freudovi tehdy bylo třicet roků, měl již hodnost docenta a musel přerušit svoji vědeckou práci. Já jsem tuto informaci získal někdy ve věku 17 roků, tedy v roce 1969. Zdroj jsem pro svůj věk a tehdejší nedostatečnou průpravu k vědecké práci bohužel nezachytil. Psalo se tam i o tom, že Freud na vojně maloval barvou praporky na černo-žlutou barvu.
                         Vojín Freud seděl jednou v kavárně Hirsch (dnešní Opera) a čekal, že mu pikolík donese pivo. Čekal prý dost dlouho, asi tak hodinu - a pivo nikde. Pikolíci roznášeli pivo „šajbám“ a to on podle uniformy a distinkcí nebyl. Už to nevydržel a zatahal pikolíka za rukáv a řekl mu, že z něho, tedy z Freuda, také jednou bude generál. Jestli bylo potom pivo doneseno, to netuším.                        
Tak jsem zavzpomínal na svoji vojenskou službu, dostal jsem hodnost vojína absolventa, což bylo velmi vzácné, a funkci těžkého kulometčíka. Vzpomínám, jak na mne přišla kontrola z ministerstva a plukovník chtěl, ať mu otevřu skříňku s osobními věcmi. Dal jsem mu do ruky klíč, ať si to otevře sám, splnil tedy „můj rozkaz“, otevřel skříňku a na hlavu se mu sesypaly  knihy. Do hlavy ho udeřila „Malá encyklopedie psychologie“. On ji zvedl a škodo-radostně pravil: „Aha, psychologie, to je buržoazní věda, tu nebudete nikdy potřebovat, musíte ale umět vojenské řády.“ Já mu oponoval, že řády                 nepotřebuji, ale psychologii určitě jednou potřebovat budu, což se nakonec i potvrdilo.

V MINULÉM ČÍSLE jsme zapomněli uvést autora fotografií Earla Hoppera. Je jím Luboš Kotek, kterému se tímto omlouváme!


O autorovi| PhDr. Ing. Alois Konečný, MBA, jednooborový psycholog

PhDr. Ing. Alois Konečný, MBA