Online archiv

Vydání: 1/2017

Omalovánky pro dospělé

redakce, 1/2017
Jsou již delší čas jednou z nejoblíbenějších protistresových aktivit. V reklamách se to jen hemží důrazy na terapeutický a relaxační účinek, který může vybarvování omalovánek na dospělé mít. Ale je zde skutečně nějaký takový pozitivní efekt, ptá se Emily Silber v článku na Psychology Today.

České zvláštnosti

Milan Petrák, 1/2017
Sloupek Milana Petráka

ČERNÉ MYŠLENKY

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph. D., 1/2017
Se 17letým synem se rozešla přítelkyně a syn to docela těžce nese. Už během jejich vztahu se dost trápil různými nejistotami a manipulacemi z její strany (holčičí hrátky) a nyní se jako rodiče obáváme, aby si syn něco neudělal. Jsou takové případy. Nechce se nám ale svěřovat. Jak mu můžeme jako rodiče pomoci? Chceme mít jistotu, že třeba nepřehlédneme u něj nějaké varovné signály, že se chystá provést nějakou hloupost. Jak se máme zachovat a čeho bychom si měli všímat? Jak projevit podporu, když o tom dotyčné dítě nechce mluvit?

Zkamenělý mozek nejstarší Slovenky

1/2017

Ohlasy z Facebooku

1/2017
AD: KRÁSA OTEVÍRÁ DVEŘE

Publicistická cena Vládního výboru

Red., 1/2017
Cena pro Psychologii dnes

STEREOTYPY

1/2017
MICHELL:

ČLOVĚK JAKO BYTOST VE VZTAHU

Eva Jendrulková, 1/2017
Židovský myslitel Martin Buber sepsal své stěžejní dílo v reakci na otřes svých hodnot způsobený první světovou válkou. Psychologicky zajímavý je také vliv Buberova dětství - nikdy nepoznal svoji matku, což prožíval jako „promeškané setkání“. Tato zkušenost v něm probudila touhu po opravdovém vztahu s druhým člověkem. Já a Ty tak můžeme chápat jako snahu o návrat k dialogické podstatě každého člověka -tedy k pojetí člověka jako bytosti, kterou charakterizuje její schopnost vztahu k druhým.

PSYCHOTERAPIE je umělecký proces

Zuzana Daňková, 1/2017
Provozovat psychoterapii neznamená pouze provádět rutinní práci podle formálních pravidel terapeutických škol. Mnohem spíše je to kreativní práce. Dobrý terapeut při ní přistupuje ke každému svému klientovi jedinečným způsobem a využívá naplno své vlastní já k pochopení jeho osobnosti. Tak chápe terapeutickou práci Robert Lindner, významný americký psychoanalytický terapeut a také autor knižní předlohy legendárního filmu Rebel bez příčiny s Jamesem Deanem v hlavní roli.

Naučte se DÝCHAT

Nešpor, 1/2017
Do pohody s Nešporem!

Veselý komiks o vážných věcech - Seriál o slavných psycholozích na YouTube

1/2017
YOUTUBE

Strohá poetika českého severu - seriál Pustina

1/2017
SERIÁL