Hulínská družina – v zdravém těle zdravý duch


Ve školní družince jsme si parádně užili projektový Týden zdraví.
 Po pět dní jsme se dětem snažili ukázat, jak důležité je být zdravý a jak křehké zdraví může být, pakliže se o něj nestaráme s náležitou pozorností. Vždyť opravdu platí to, že zdraví máme jen jedno!!!
 Našim cílem bylo v dětech probudit chuť vyměnit bonbony za ovoce, plátek čokolády za sladkou mrkev. Co ještě víc? Také že sport je lepší než hodiny prosezené u počítačů 


a pobyt na čerstvém vzduchu je lepší než vidět jarní přírodu pouze z okna. V některých odděleních se vařila zeleninová polévka a ochutnávala netradičně připravená zeleninová strava. Velký DÍK patří paní kuchařkám, které se k akci připojily a zasloužily se o to, že děti mohly mít i výborné zdravé obědy.
 Poslední den do oddělení za druháčky zavítala medička Hanka, studentka třetího ročníku. Jaké to bylo pro děti překvapení, když ve dveřích spatřily vedle své vychovatelky osobu v bílém plášti a fonendoskopem kolem krku. Zpočátku s dětmi probíhal rozhovor, kdo a kde byl u doktora, co koho kdy trápilo. Dětem byly předány hravou formou informace o lidském těle a samozřejmě o tom, co je nejlepší dělat, aby k návštěvě lékaře vůbec nemuselo (mimo preventivní prohlídky) dojít. 

Co by to bylo za debatu a uzavření Týdne zdraví, kdyby si děti nevyzkoušely i praktické věci… Došlo i na obvazování kotníku, ruky, ale také poslouchání srdíčka a dýchání. Než studentka medicíny odešla, chtěla ukázat dětem, že i ona správně jí a sportuje, aby byla zdravá. Na závěr si všichni společně zahráli v tělocvičně vybíjenou. 

 

Eva Formánková 


Vedoucí vychovatelka ŠD


red