Datové bludiště v Doxu

To by mohlo děti přilepené od rána do večera na internetu bavit! V Centru současného umění DOX v Praze-Holešovicích otevřeli výstavu s hashtagem v názvu. Jmenuje se #DATAMAZE – Datové bludiště a je otevřena i školám


Výstava navazuje na loňskou expozici Big Bang Data, kde jste mohli dupat po velehorách fotografií vytištěných z Facebooku a vychutnat si, jak dáváme své soukromí v plen. Anebo pozorovat stovky miniaturních obrazovek s videi z YouTube, jež působila jako apokalyptický hlas volajících na poušti. Jelikož téma mimořádně zaujalo, zřídili v Doxu dlouhodobou expozici, jež kriticky reflektuje naši existenci v digitálním světě.


 


Robot na nákupu


Datové bludiště je zároveň výstavní prostor, knihovna i pracovní místo pro workshopy. Jádrem expozice se stala časová osa internetu, kde najdete v kostce téměř padesátiletou historii tohoto média. Proměnlivou součást výstavy tvoří to, v čem je DOX silný – pohled současných umělců na fenomén sociálních sítí, datové bezpečnosti, digitálního pirátství, umělé inteligence apod. Nouze tu není ani o kontroverze typu hackerství či darknet.


Divák tady může zhlédnout kupř. soubor pěti milionů hesel ukradených hackery sociální síti Linkedln. Konceptualista Aram Bartholl hesla seřadil, vytiskl a svázal – osm olbřímích knih názorně dokazuje rozsah virtuální loupeže. Stejně tak je tu k nahlédnutí stránka, kam hackeři přesměrovali záznamy ze soukromých sledovacích kamer, jež měly snadno prolomitelná hesla. Nejde o zneužití, ale o upozornění na možné zneužití.


Placená zóna

Jan Nejedlý