Online archiv

Vydání: 9/2018

Škola v místě, kde není signál

Barbara Hansen Čechová, 9/2018
Ve zrenovované vesnické usedlosti v Libochovičkách u Prahy se v září otevřela třetí škola pod značkou Heuréka. Koncept škol, který usiluje o harmonický rozvoj dítěte, vede Jan Kala, ředitel Centre for Modern Education. Někteří jej znají jako zakladatele e-Banky, který přivedl internetové bankovnictví do České republiky. Povídali jsme si nejen o jeho snu o lepším školství, ale také o příběhu bankéře, který vždy chtěl být učitelem.

Báječná léta s Babišem

Jan Nejedlý, 9/2018
Není tajemstvím, že Andrej Babiš koupil portál eMimino.cz, kde se mladé ženy věnují diskusím na téma těhotenství a rodiny. Nad touto akvizicí mnozí kroutili hlavou, než jim došlo, že Babiš je též vlastníkem řetězce klinik na umělé oplodnění, jež expandovaly už i do Británie a Irska.

Korfbal

Šárka Kubcová, 9/2018
Nizozemsko je kolébkou nejen tulipánů, sýrů a větrných mlýnů, ale také korfbalu, sportu s více než stoletou tradicí. Zakladatel korfbalu Nico Broekhuysen byl učitelem v jedné z nejchudších částí Amsterodamu na počátku 20. století.

Angličtina v galerii

Zora Mašatová, 9/2018
Pražská Národní galerie vydala pozoruhodnou mezioborovou učebnici, která čtenáře souběžně seznamuje s výtvarným uměním a základy anglického jazyka.

Děti v síti

Daniela Kramulová, 9/2018
Internet nás provází šestadvacet let, Facebook ještě nedosáhl plnoletosti. Mnozí z nás pamětníků si ale na doby před propojením našeho života s virtuálním světem vzpomínají už jen matně. A přesto míváme pocit, že tím, kdo se díky informačním a komunikačním technologiím mění, jsou děti.

Televize místo rodinného krbu

Jiří Karban, 9/2018
Když si vybavím, co lidé občas vyplodí na adresu televize, mám pocit, že objektem jejich zájmu není technický vynález, tedy služebník člověka, ale nebezpečná bytost s ďábelským posláním. Skoro se zdá, že má na svědomí vše, co je v rodinách špatného. Ve skutečnosti jsou jí některé zásluhy připisovány neprávem či omylem.

Noc s Amundsenem

Ervín Bedrníček, 9/2018
Život je plný paradoxů. Nikdy jsem netoužil po nebezpečném povolání. Nechtěl jsem dělat krotitele v cirkuse, misionáře u lidojedů ani být provazochodcem či toreadorem. A přece mě osud zavál na místo podobné lanu nataženému nad propastí či šapitó, kde musím každý den vkládat lvovi hlavu do chřtánu. Ano, tušíte správně, vyhrál jsem výběrové řízení a stal se ředitelem základní školy.

Knihy s hvězdičkou

Jan Nejedlý, 9/2018
Pokud alespoň trochu sledujete literaturu věnující se osobnímu rozvoji, nemohli jste poslední době minout několik novinek se značně podobnými názvy, v nichž se místo písmen objevily hvězdičky. A jelikož televizní pamětníci vědí, co taková hvězdička znamená, je jasné, že tvůrci motivační literatury poněkud přitvrdili – nebo alespoň jejich čeští překladatelé. Na mysli mám tituly jako Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le, Restart: Kopněte závislost do p*dele, Do pr****, dělejte, co máte rádi anebo Do pr****, berte život takový, jaký je. Kdyby autoři těchto příruček nepocházeli z anglosaských zemí, tipoval bych, že se inspirovali u našeho prezidenta, jehož projevy září hvězdičkami jako letní nebe. Opravdu však tento slovník souvisí s rozvojem osobnosti? Není spíš známkou jejího úpadku? Jazykovědec Karel Oliva v aktuálním čísle říká, že hrubnutí jazyka rychle následuje hrubnutí mravů. A zlobte se pak na děti, jak se chovají. A jak mluví.

Manifest za výjimky pro Honzíka

Vojtěch Pišl, 9/2018
Představte si docela obyčejného Honzíka ze čtvrté třídy, kterému to ve škole nejde. Učí se pomalu, občas nedává pozor, někdy dělá chyby v diktátech, někdy v matematice. Někdy prý navíc zlobí, říkala paní učitelka.

Na návštěvě u svatého Augustina

Veronika Zavřelová, 9/2018
Jestli je právě tento školní rok pro vás a vaše děti rozhodující, kam se zapíšou ke své povinné školní docházce, zkuste popřemýšlet o možnostech, zda to bude škola státní, soukromá nebo církevní.

8 rad pro šťatsné rodičovství

9/2018
Silné vzpomínky na dětství, které nás často formují na celý život, se nezřídka vážou ke zdánlivě docela obyčejným událostem. Někdo nám ale tehdy věnoval svůj čas, a my jsme na to nikdy nezapomněli. Nabízíme osm rad, jak takové nezapomenutelné zážitky dětem zprostředkovat.

Jak vybrat správnou hračku

9/2018
Hračka je kouzelné slovo, které dokáže rozzářit všechny dětské oči. Ale je to také slovo, jež může být zdrojem mnoha nepříjemností. Právě začíná období, kdy nás budou média, obchodní domy a letáky masírovat výběrem těch zaručeně nejlepších hraček. Pojďme se společně zhluboka nadechnout a obrnit se proti těmto svodům. Naučme se vybírat hračky s láskou, ale i s rozumem.