Mažeme do školy!

Vyzbrojit každé všední ráno svá dítka vhodnou svačinou je úkolem všech rodičů – nejen maminek, ale i tatínků. Vymýšlet denně nové plnohodnotné přesnídávky, snadné na přípravu a za přispění jen mála surovin, se může zdát úkolem nadlidským. Ale nezoufejme. Pomoc je snadná a pro zdraví dětí blahodárná. Pomazánky!


Do pomazánek se dá rozmačkat, nastrouhat, přilít i nasypat opravdu vše, co doma najdete. Od zbytků oběda či večeře (vařených brambor, luštěnin, vajec, pečené ryby, tofu, zeleniny), mléčných výrobků, čerstvé zeleniny i ovoce až po ořechy a semínka. S vidličkou, struhadlem a dostatečně velkou miskou po ruce se stanete pomazánkovými mistry!


Nedílnou součástí každé školní přesnídávky by měla být rovněž porce ovoce coby sladká tečka namísto škodlivých rafinovaných sušenek, oplatek či čokolád s vysokým obsahem cukru, tuku, barviv atd. Nezapomeňte ani na dostatečně velkou lahev s čistou vodou – kohoutková je plně dostačující, neboť zdroje v České republice opakovaně splňují veškeré kvalitativní normy. Navykněte své děti pít každou přestávku. Pravidelný přísun tekutin dětský organismus řádně hydratuje, osvěží a významně navýší potřebnou koncentraci k učení.  


A nyní už se nechte inspirovat některou z nabízených pomazánek.


 


Tvarohová s ředkvičkou – Vaničku polotučného tvarohu (např. Madeta) důkladně rozmícháme se čtyřmi většími, na drobné kousky nastrouhanými ředkvičkami a najemno nasekanou zelenou natí jarní cibulky. K dosažení optimální pomazánkové konzistence lze přilít podmáslí. Neopomeneme přidat čerstvě mletý čtyřbarevný pepř, který nám spolu s jarní cibulkou zajistí likvidaci velkého množství bacilů, jimž se obzvláště v dětském kolektivu výborně daří.  


Pomazánku mažeme ideálně na celozrnné kváskové pečivo. Doplníme čerstvou zeleninou –pro svou barvu, chuť i cenné vitaminy se hodí například žlutá paprika.



Do pomazánek se dá rozmačkat, nastrouhat, přilít i nasypat opravdu vše, co doma najdete. Od zbytků oběda či večeře (vařených brambor, luštěnin, vajec, pečené ryby, tofu, zeleniny), mléčných výrobků, čerstvé zeleniny i ovoce až po ořechy a semínka. S vidličkou, struhadlem a dostatečně velkou miskou po ruce se stanete pomazánkovými mistry!


Nedílnou součástí každé školní přesnídávky by měla být rovněž porce ovoce coby sladká tečka namísto škodlivých rafinovaných sušenek, oplatek či čokolád s vysokým obsahem cukru, tuku, barviv atd. Nezapomeňte ani na dostatečně velkou lahev s čistou vodou – kohoutková je plně dostačující, neboť zdroje v České republice opakovaně splňují veškeré kvalitativní normy. Navykněte své děti pít každou přestávku. Pravidelný přísun tekutin dětský organismus řádně hydratuje, osvěží a významně navýší potřebnou koncentraci k učení.  


A nyní už se nechte inspirovat některou z nabízených pomazánek.


 


Tvarohová s ředkvičkou – Vaničku polotučného tvarohu (např. Madeta) důkladně rozmícháme se čtyřmi většími, na drobné kousky nastrouhanými ředkvičkami a najemno nasekanou zelenou natí jarní cibulky. K dosažení optimální pomazánkové konzistence lze přilít podmáslí. Neopomeneme přidat čerstvě mletý čtyřbarevný pepř, který nám spolu s jarní cibulkou zajistí likvidaci velkého množství bacilů, jimž se obzvláště v dětském kolektivu výborně daří.  


Pomazánku mažeme ideálně na celozrnné kváskové pečivo. Doplníme čerstvou zeleninou –pro svou barvu, chuť i cenné vitaminy se hodí například žlutá paprika.


 


Více chutí – V misce promačkáme jedno oloupané vařené vejce s kousky zbylé pečené makrely bez kostí a sýrem cottage (neochucený, bez aditiv). Okořeníme kurkumou, celým kmínem, lahůdkovou červenou paprikou a čerstvě mletým čtyřbarevným pepřem. Přidáme velkou hrst omyté pokrájené zelené nati petržele nebo pažitky. Preferujeme vždy čerstvé bylinky, lze použít samozřejmě i sušené. Mažeme na domácí kváskové pečivo, např. žitný celozrnný chléb s dýňovými semínky, a zdobíme kolečky zelené papriky. Cherry rajčátka jsou samostatným zeleninovým přídavkem. Dětem půjdou snadno do pusy ve formě jednohubek – do každého zapíchneme kousek dřevěné špejle nebo nastříhané kousky barevných plastových brček.


   


Křenová s Nivou – Základ tvoří opět jeden polotučný bílý tvaroh, do něhož nastrouháme kousek čerstvého křenu (cca 1 cm) a sýra Niva (silnější plátek). Důkladně prošleháme (lze přilít podmáslí) a přidáme hrst nadrobno nakrájeného čerstvého pórku. Namazané celozrnné pečivo zdobíme kolečky salátové okurky. Silnější plátky okurky přidáme do svačinového boxu odděleně. Pro zpestření můžeme dětem tuto pomazánku servírovat ve formě namazaných koleček celozrnného rohlíku spojených k sobě a s kolečkem okurky uvnitř.


 


Sýrová – Kelímek sýra cottage promícháme s nastrouhaným tvrdým polotučným sýrem (např. Eidam) v poměru 1 : 1, stroužkem česneku, natrhanými lístky bazalky a kari kořením. Pomazánkou naplníme malou uzavíratelnou dózu. Na přikusování šikmo nakrájíme plátky celozrnného pečiva a na slabé proužky čerstvou mrkev. Do svačinového boxu přiložíme lžičku.


 


Rajčatová – Jedno balení bílého tofu omyjeme, nastrouháme či rozdrobíme a důkladně promačkáme s polévkovou lžící rajčatové pasty či protlaku a čerstvě mletým černým pepřem. Na celozrnném pečivu zdobíme čerstvou pažitkou. Svačinu doplníme na silnější hranolky krájenou kedlubnou.


 


Bylinková – Kelímek bílého polotučného jogurtu promícháme se všemi doma dostupnými čerstvými i sušenými bylinkami, např. směsí polévkových bylin – pažitka, petržel, libeček, medvědí česnek. Další vhodnou kombinací mohou být provensálské bylinky – oregano, saturejka, rozmarýn, tymián, bazalka. Zahustíme semínky slunečnice a rozdrobeným středem spodní půlky celozrnné housky. Vzniklou prohlubeň naplníme pomazánkou, poklademe omytými listy rukoly, plátkem rajčete a přiklopíme vrchní polovinou housky. Červená paprika doplní potřebné minerální a stopové prvky.  


 


Sardinková – V míse rozmačkáme sardinky i s kostičkami (pouze ve vlastní šťávě). Přidáme jakýkoliv zbytek polotučného tvarohu nebo podmáslí či jogurtu na zjemnění a nastavení do konzistence pomazánky. Ochutíme čerstvě mletým černým pepřem, kmínem a špetkou kurkumy. Důkladně rozšleháme a na závěr vmícháme nastříhanou čerstvou řeřichu. Na jakémkoliv celozrnném pečivu ozdobíme proužky zelené papriky. Ředkvičky dodáme ke svačině navíc.


 


Hrachová – Zbytek hrachové kaše od oběda či večeře jednoduše namažeme na kváskové celozrnné pečivo, poklademe slabými kolečky pórku a máme takřka během pár vteřin skvělou, plnohodnotnými rostlinnými bílkovinami nabytou svačinu. Přiložíme jakoukoliv dětmi oblíbenou čerstvou zeleninu.


 


Čokoládová – Jeden zralý banán rozmačkáme a důkladně rozmícháme s polévkovou lžící tmavého karobu, což je zdravá alternativa rafinovaného kakaa a Granka. Pomazánkou mažeme napůl překrojené slabé plátky celozrnného pečiva. K této svačině přidáme dětem bílkovinnou složku v podobě zakysaného nápoje v praktickém uzavíratelném obalu (např. kefír, acidofilní mléko). Banán lze nahradit i rozmačkaným zralým avokádem. Vynikající je též kombinace banánu se semínky neloupaného sezamu (karob není nutný) coby oříšková pomazánka. Takto zhotovenou směs uložíme do mrazničky asi na jednu hodinu ve formičkách tvaru nanuků. Získáme tak lahodnou, zdravě křupající zmrzlinu.


 


Brynzová – Kostičku kvalitní brynzy rozmačkáme a pečlivě rozšleháme s adekvátním množstvím podmáslí či kefíru. Bohatě zasypeme červenou lahůdkovou paprikou, přidáme čerstvou nasekanou nať petržele nebo kopru (jen pro jeho milovníky) a na celozrnném pečivu zdobíme kostičkami salátové okurky. Svačinu doplníme o důkladně omyté osušené listy ledového salátu.


 


Avokádová – Zralé avokádo rozpůlíme, zbavíme pecky a zakápneme citronovou šťávou. Příborovým nožem mažeme dužinu na celozrnné pečivo, kde avokádo jemně posypeme uzenou červenou paprikou a poklademe plátkem mozzarelly (polotučné, v nálevu bez aditiv, před krájením slité a opláchnuté). Směs posypeme tymiánem a přiklopíme druhou polovinou vybraného druhu pečiva. K této svačině se hodí sladká cherry rajčátka nebo kolečka žluté papriky.


 


Toto je jen malá ukázka nekonečného světa pomazánek, kde se rodičovské fantazii i oblíbeným dětským chutím meze nekladou. Pokud nakupujeme čerstvé, minimálně zpracované suroviny a preferujeme tuzemské sezonní druhy ovoce a zeleniny, máme u výsledného pokrmu záruku vysoké kvality. Před odchodem do školy můžeme dětem popřát nejen hodně jedniček, ale dopřát jim i chutnou zdravou domácí svačinu.