Žijeme s vodou a voda s námi

Hraní si venku v přírodě nebo na školní zahradě je u dětí velmi oblíbené, zvlášť když ke svým hrám mají příležitost využít i vodu. V rámci školního projektu „Vodou k životu“ si ji naše děti užívají v mnoha podobách.


Tento projekt byl v roce 2017 finančně podpořen nadačním fondem Zelený poklad v grantovém programu „Ani kapka nazmar“ se zaměřením na hospodaření s dešťovou vodou.

Ve spolupráci s občanským sdružením Ametyst jsme pořídili sudy na chytání dešťové vody a užili si hravé výukové dopoledne s programem „Dešťovka je kamarád“. 

Součástí projektu bylo také pořízení zvýšených záhonů pro pěstování zeleniny i jiných rostlinek. Za pomoci rodičů jsme obnovili také bylinkové záhonky. Naše péče se nám vrátila při loňské podzimní sklizni. Z čerstvých mátových lístků jsme si udělali sirup, který děti přejmenovaly na žvýkačkovou šťávu. Ta u nás předčila leckterý „čajíček“. Bylinky jsme si užívali všemi smysly a po usušení odnesli kousek jejich vůně domů v podobě vonných sáčků. Už se těšíme na letošní jarní sázení a hlavně sklizeň ředkviček, kedlubnů, mrkví, červené řepy i sladkých jahod. Své místo už mají na zahradě i společně vysázené ovocné keře. Na naše zahradničení máme „dešťovku“ a není třeba zmiňovat, kolik potěšení udělá dětem práce s konvičkou.

Z projektu jsme také pořídili zahradní prvek „Vodní hra“. Tyto stolky s korýtky záměrně nejsou napojeny na vodovod. Děti musí vynaložit úsilí a nanosit si vodu samy. Velice brzy přišly na výhodu chytání vody do kyblíčků a džberu a její opakované použití. Tímto přirozeným způsobem se učí s vodou hospodařit.

Světový den vody jsme prožili netradičně.  Jaké bylo překvapení dětí, když toho dne ve školce netekla voda! S příběhem o Kapičce jsme putovali za vodou a zapisovali si, jak často a na co vodu potřebujeme – na pití, mytí rukou, splachování, vaření, uklízení. Už víme, jak je voda důležitá, a snažíme se vodou neplýtvat. Bez vody to zkrátka nejde. 

Mgr. et Mgr. Martina Bohatá, 22. MŠ Plzeň

-red-