Malí vědci letos objevovali indiány

V pátek 31. 5. 2019 pořádala naše MŠ už tradičně zahradní slavnost pro děti a jejich rodiče. Ta letošní byla indiánská, protože „Malí vědci“ (název ŠVP MŠ) si v září založili cestovatelské deníky a vydali se objevovat svět. V průběhu školního roku dorazili například za jihoamerickými indiány, kde ochutnali kakaové boby. Nejdéle se však zdrželi v Severní Americe. Jako správní indiáni se učili stopovat zvěř, lovit bizony, tančit kolem ohně a totemu. Učitelky s pomocí některých maminek pořídily všem indiánské oblečení. Zhotovili jsme si čelenky, náhrdelníky, amulety, hudební nástroje, lapače snů, náramky i „tetování“. V divadle Lampion jsme si v březnu užili  úžasné interaktivní představení Malá indiánka. Také květnový výlet do Zvířátkova byl indiánský. 

Slavnostní odpoledne zahájila šamanka Zdena, která mimo jiné umí skvěle šít i přivolat krásné počasí. Dostavily se jednotlivé indiánské kmeny, aby předvedly své rituály se zpěvy a tanci. Nezapomněli jsme poděkovat rodičům, kteří pomohli. Ale hlavně si děti hrály, závodily, plnily úkoly, tvořily. Za své snažení si odnesly odměny. Rodiny se fotografovaly u totemu nebo v týpí. Většina maminek se zapojila do soutěže o nejlepší indiánské občerstvení, podávala se káva, opékaly se buřty, vládla dobrá nálada. Rodiče nešetřili obdivem, jak dokonale bylo vše promyšlené a připravené.

Celý úspěšný projekt mohla MŠ uskutečnit jen díky učitelkám, které jejich práce naštěstí pořád baví a těší. Jejich výkon je obdivuhodný, protože zároveň musely plnit běžný výchovně vzdělávací program. Po celý školní rok nám s naprostou samozřejmostí pomáhaly provozní pracovnice Lenka, Martina, Renča a Dana. Bez nich by se tak náročné aktivity vůbec nedaly uskutečnit. Velkou podporu měla MŠ ve vedení školy.

Děkuji všem.

Helena Hlinovská

Základní škola a Mateřská škola Kladno, Velvarská 1206

-red-