Letos hubnu jinak!

S novým rokem se to všude hemží různými dietami a radami, jak zaručeně zhubnout. Většinou je řeč o jídelníčku a pohybu, ale zapomíná se na třetí důležitou součást hubnutí – na psychiku. Zkuste si to uvědomit a jít na to letos jinak!

V České republice váží každý druhý člověk více, než by měl. A alespoň jednou za život hubne přes devadesát procent žen. Z toho plyne, že se mnoha milionům hubnoucích nemůže dostat odborné pomoci. Ale oni o to často ani nestojí a podléhají módním trendům a obchodníkům s hubnutím, kteří jsou ale často spíše obchodníci s teplou vodou… Zkuste na to jít v novém roce jinak. Definice šílenství zní dělat pořád to samé a očekávat jiné výsledky. A mnozí z vás to každoročně dělají – od nového roku chtějí být úplně jiní – jen obsah diety se mění.

Hubnoucí džungle

Žijeme v době, která nás provokuje k tomu, abychom konzumovali nadměrné množství tučných a sladkých potravin, ale zároveň převládá ideál velmi štíhlé postavy. Není divu, že zvítězí emoce a vy opakovaně podléháte nejrůznějším dietám – od syrové stravy přes paleodietu a bezlepkovou dietu až po low carb dietu.  Střídáte období hubnutí s obdobím sbírání sil na další hubnutí a zkoušíte, která z diet konečně zafunguje. 

V psychologii se používá termín naučená bezmocnost – člověk nabude dojmu, že nemá smysl řešit problémovou situaci vlastním úsilím. Protože sami nevěříte, že dokážete zhubnout, vrhnete se po všem, co slibuje „rychlé a snadné hubnutí bez práce“. Co na tom, že to nefungovalo loni a ani předloni? Otrocky přejímáte něco, co vám předepisuje někdo jiný, kdo vůbec nezná vaše zvyklosti a chuťové preference. A jídlo se pak pro vás stává starostí a ne radostí. A tak třeba jíte převážně maso, které zrovna nemusíte, když jste na paleodietě a nesmíte vaše oblíbené luštěniny. Když jste zrovna na low carb dietě, tak trpíte, že si nemůžete dát kousek čerstvého pečiva nebo při oslavě narozenin dort. A pokud si ho dáte, naskočí pocit selhání. A tak mnohým po snězení jedné čokoládové figurky na Mikuláše naskakují zatracující myšlenky, že zase selhali.

Mnohem lepší je zvolit přístup, který vás přivede k trvalé změně životního stylu. A zde mohou pomoci psychologové. 

Placená zóna

Iva Málková