S jarem se kolem nás i v nás samotných děje řada změn. Není náhodou, že římský kalendář začínal právě na jaře a byl zasvěcen bohu války – Martovi.

Na jaře se u některých z nás projevuje jarní únava až deprese – známka nedostatku vitaminu D a slabého slunečního svitu na naší polokouli přes zimu. Jaro i podle spisovatele Karla Čapka vyráží do útoku čepelemi listů trávy, ale taky pylem květů, což poznají alergici jako první. Na jaře lidé cítí touhu vyjít ven do přírody, na jaře začínají lásky, sportování, změny životního stylu v přípravě na léto, jaro je i dobou, kdy se o sebe víc staráme.

Jaro je zkrátka období, na které musíme připravit celý organismus a zejména své sliznice. Na jaře musí být sliznice trávicího traktu, pohlavních orgánů, ale hlavně dýchacích cest zkrátka fit, tak si pojďme shrnout, jak si je můžeme ochránit, otužit a obnovit.


Umíte správně smrkat?

Sliznice je vnitřní výstelka řady orgánů a soustav – tvoří náš vnitřní povrch, podobně jako kůže tvoří náš vnější obal. Sliznici tvoří tři vrstvy. Nejhlouběji bývá uložena vrstva svalů, ale ne každá sliznice ji má, nad ní je vazivo s cévami, žlázkami a nervy a nejvyšší vrstvu sliznice tvoří epitel – ten je opět u různých sliznic různý. Pro sliznice dýchacích cest, které jsou na jaře nejvíc exponovány vlivům vnějšího prostředí, je typický epitel řasinkový, který tvoří výstelku dýchacích cest a „kartáčuje“ směrem ven vdechované škodliviny – od pylů přes prach až po mikroorganismy, které by nás mohly ohrozit. 

Dýchací cesty dělíme anatomicky na horní cesty dýchací, které tvoří nos, vedlejší dutiny nosní, hrtan a průdušnice, a na cesty dolní dýchací, kam patří průdušky a průdušinky. Vlastní funkci dýchacího systému – výměnu plynů, tedy dodávku kyslíku a odstraňování kysličníku uhličitého, produktu metabolismu – zajišťují plicní sklípky, vystlané jen jednou vrstvou epitelu a bohatě protkané sítí krevních vlásečnic. Sliznice dýchacích cest je protkaná žlázkami, které ji zvlhčují a zajišťují její alkalické pH. Tím se tato sliznice liší od močového ústrojí a pohlavních cest, které mají na obranu proti bakteriím pH kyselé. 

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová