Online archiv

Autor: Kateřina Cajthamlová

Potravinové alergie u dětí

Kateřina Cajthamlová, 9/2023
Dnešní rodiče se snaží hledat na internetu informace o tom, jak nejlépe prospět svému dítěti a jeho zdraví. Do povědomí laiků se tak vkrádá někdy mírný, jindy kolosální zmatek. Různé subjekty, které chtějí prodat svou produkci, totiž svými články, blogy a dalšími texty na sociálních sítích cílí na rodiče, kteří pak nevědí, čemu věřit. Někteří pro jistotu dětem nasazují různé typy laických preventivních diet.

Terapie Karkulkou

Kateřina Cajthamlová, 8/2023
Freude, Freude, Freude, vždycky na tě dojde. Říkávalo se za našich mladých let. A já si na tohle pořekadlo v poslední době často vzpomenu, když za mnou na psychoterapii chodí mladí lidé, kteří si stěžují, jak byli vychováni – a ze svých neúspěchů, trablů i dalších konfliktů s realitou svého dospělého života obviňují rodiče. Nejčastěji matku, méně často otce nebo prarodiče.

Lunární cyklus ženy

Kateřina Cajthamlová, 7/2023
Menstruační cyklus je v širším slova smyslu definován jako pravidelně se opakující změny celého organismu pod vlivem ženských pohlavních hormonů vylučovaných vaječníky v období od první menstruace do klimakteria. V užším slova smyslu jde o cyklické změny děložní sliznice pod vlivem hormonů. Smyslem tělesných změn je příprava děložní sliznice na uhnízdění a další vývoj oplodněného vajíčka.

Pusa pro Azora

Kateřina Cajthamlová, 6/2023
V minulém čísle jsme přinesli článek o alergiích způsobených domácími mazlíčky. Ještě než se pustíme do inventury dalších nemocí spojených s různými živočichy, zopakujme si pozitiva soužití člověka a zvířete. Řádně očkovaní a veterinářem sledovaní domácí mazlíčci mají pozitivní vliv na imunitní kondici člověka, snižují výskyt úzkostí a pomáhají při rehabilitaci dětí i dospělých. Osamělým lidem zas domácí zvíře nahrazuje sociální kontakty.

Alergie na domácí mazlíčky

Kateřina Cajthamlová, 5/2023
Zvířata dokážou zlepšit nejen naše psychické zdraví, ale pomáhají odstraňovat i některé fyzické a ryze medicínské problémy. Přítomnost domácích mazlíčků s sebou ovšem nese i různá rizika.

Zrádné trendy

Kateřina Cajthamlová, 4/2023
Je tu jaro a s ním i řada módních věcí, které by naše babičky ohodnotily očima v sloup a naši rodiče ironickým dotazem: „No a co, že to dělají všichni? Když všichni budou skákat z okna, budeš to dělat i ty?“ Pojďme se tedy podívat, co nám jarní období přináší a jak se to na nás může podepsat. Většina věcí se týká dívek, slečen a žen.

Já se z toho osypu. A oloupu…

Kateřina Cajthamlová, 3/2023
Kůže je naše obálka. Vnější slupka. Kožní choroby tudíž představují velký stresor v jakémkoli věku. I když nejhůře je asi snášíme v době školní docházky a dospívání.

Elektronické cigarety neškodí?

Kateřina Cajthamlová, 2/2023
Občas se mě někdo zeptá, zda je kouření elektronických cigaret pro mladé bezpečnější než kouření klasické. Odpovídám v zásadě takto: Kouření jakýchkoli tabákových výrobků vede k závislosti na nikotinu – a ta vede ke škodám na zdraví. A čím dříve se závislostí jedinec začne, tím hůř!

Nejčastější chronická choroba českých dětí

Kateřina Cajthamlová, 1/2023
Epilepsie, dříve zvaná padoucnice, je jedno z nejdéle známých onemocnění mozku, o němž věděli už před čtyřmi tisíci lety v Mezopotámii. Projevuje se nejčastěji poruchou vědomí a svalovými křečemi v důsledku záchvatovitých poruch elektrické aktivity mozku, kdy dochází k nerovnováze mezi tlumící a budící aktivitou neuronů.

Teď to trochu zabolí!

Kateřina Cajthamlová, 10/2022
Zuby – pohroma huby. Tak zní název příručky Járy Cimrmana, kde slavný polyhistor vyčítá Stvořiteli, že obdařil chrup něčím tak zákeřným, jako jsou nervy. A navrhoval Bohu lepší alternativu – stále dorůstající zubní kopyta, která by nikdy nebolela.

Pusťte děti k vodě!

Kateřina Cajthamlová, 9/2022
Podle Hippokrata patří mezi nezbytné životní potřeby vedle jídla, pití a odpočinku také pohyb. A zvláště děti pohyb potřebují ke svému optimálnímu vývoji, a to z mnoha hledisek.

Rozkoš s rizikem

Kateřina Cajthamlová, 8/2022
Žijeme v době emancipací všeho druhu. Spousta kulturních norem a zvyků, které přetrvaly staletí, se kvůli překotnému vývoji za posledních sto let mění.