Žijeme v době emancipací všeho druhu. Spousta kulturních norem a zvyků, které přetrvaly staletí, se kvůli překotnému vývoji za posledních sto let mění.

Změnil se vztah ke smrti a umírání – z běžně probíraného tématu se stalo tabu. A naopak z dříve tabuizovaného sexu se stalo téma téměř každodenní. Zajímavé přitom je, že z hlediska biologického se na rolích muže a ženy nezměnilo takřka nic. Stále ještě ženy menstruují, počínají a rodí – a občas i kojí a vychovávají své děti, zatímco muži se rádi s kdekterou milují. Ideálně bez jakýchkoli závazků. 


Historický exkurz

V době kamenné nebyla lidem příliš jasná souvislost mezi pohlavním stykem a početím dítěte. Plodné ženy tak byly uctívány jako dárkyně života a znalkyně ženského tajemství, jak vyrobit ve svém břiše nového bojovníka nebo novou matku kmene. Klasický matriarchát. Ženy se scházely při úplňku, besedovaly a sdělovaly si tajemství nepřístupná mužům. 

Indiánky zas odcházely na dobu menstruace do vzdálené chýše a v ústraní odpočívaly. Ortodoxní židé někde dodnes respektují, že žena v této době nevaří, nepobývá v blízkosti muže a čeká, až tato „doba nečistá“ pomine. Partnera pro soužití si tehdy podle ženské sdílené moudrosti pečlivě vybíraly a testovaly ženy. Muž se musel hodně předvést, než si ženu získal a dokázal, že se o ni i o její potomky dokáže postarat.  

Placená zóna

Kateřina Cajthamlová