Brát, nebo nebrat?

Řešila to asi každá žena. Hormonální antikoncepce! Nejspolehlivější typ antikoncepce, která brání nechtěnému otěhotnění, ale i dalším nepříjemným zdravotním obtížím? Nebo naopak neblaze působí na naše zdraví a má řadu nežádoucích účinků? Jak jsou další možnosti? A víte, že na cestě je „superpilulka“, kterou si stačí vzít jednou za měsíc?

V čem má hormonální antikoncepce pomáhat? Třeba v léčbě poruch menstruačního cyklu. Je předepisována při absenci menstruace, která může vést až k syndromu polycystických ovarií. Pomáhá s příznaky premenstruačního syndromu (PMS), kterými mohou být bolesti hlavy, napětí v prsou, pánevní bolesti či poruchy nálady, a akné. Může ale i pomoct s prevencí závažnějších onemocnění, jakými jsou karcinom vaječníků a děložní sliznice, nezhoubný nádor prsu a určité typy cyst (vaječníků a prsu). Pozitivní účinky má také při migréně a epilepsii.

Vynález století

I tak by ale ženy měly být s užíváním hormonální antikoncepce opatrné, našemu tělu může i škodit! Mezi nežádoucími účinky užívání této antikoncepce patří nepravidelné menstruační krvácení, bolesti hlavy, napětí v prsou, nervozita, poruchy nálady či zvýšení hmotnosti. Vážnějšími nežádoucími účinky jsou pak migrény, kožní problémy, zvracení apod. K velmi vzácným a závažným nežádoucím účinkům jsou řazeny tromboembolická nemoc (TEN), arteriální komplikace a cévní mozkové příhody. Někdy se také uvádí, že antikoncepce ovlivňuje výběr partnera a libido.

Tak například moderátorka Primy Klára Doležalová má s užíváním hormonální antikoncepce špatné zkušenosti. Tvrdí, že jediná výhra při užívání antikoncepce je pohodlí. „Snažíme se jíst bio, zlepšovat ovzduší, cvičíme... a na druhou stranu absolutně likvidujeme svůj přirozený hormonální systém, je to absurdní. Ale naštěstí má čím dál víc holek rozum.“ Je to zajímavá cesta. Hormonální antikoncepce byl vynález označovaný jako „vynález století“. Ženy získaly poprvé efektivní kontrolu nad svým otěhotněním.  A bez hormonální antikoncepce by jen těžko mohla proběhnout sexuální revoluce se všemi změnami v postavení žen, ve vztazích a v rodinných vzorcích. Jenže zatímco od 60. let bylo moderní hormonální antikoncepci brát, dnes je stále více „in“ ji nebrat. Kritici také upozorňují na tlak farmaceutických firem, které v dívčích časopisech a webových stránkách nepokrytě hormonální antikoncepci prosazují. Pochopitelně. Pokud ji začne brát dívka v patnácti a užívá ji až do těhotenství, získají zákazníka na patnácti až dvaceti let…

Placená zóna

Eliška Fajmonová