Online archiv

Autor: Dak

Upadni a choď

Dak, 3/2016

Kdo chodí na „rychlý rande“?

Dak, 5/2012
První seznamka typu speed datingu u nás vznikla v roce 2004. Pod názvem Rychlý rande ji založil a provozuje herec pražského Švandova divadla Jaroslav Šmíd. Dnes je po celé republice zhruba 15 podobných seznamek. Mnohé z nich vydrží jen pár měsíců - hledat lásku v jiném regionu se chce málokomu a ve městě s několika desítkami tisíc obyvatel vás po pár setkáních žádný nový nezadaný vrstevník už nejspíš nepřekvapí. Praha, Brno nebo Ostrava jsou na tom z hlediska velikosti „seznamovacího trhu“ poměrně dobře, i když ani tady není prostor pro tak diferencovaný výběr, jaký běžně nabízejí třeba britské seznamky - tam můžete absolvovat speed dating nejen s partnery podobného věku, vzdělání, ale i etnické příslušnosti nebo náboženství. Zkušenosti z pražských schůzek samozřejmě také ukázaly, že například vysokoškolsky vzdělanou ženu příliš neoslní muž se sotva dokončeným základním vzděláním, a tak se Jaroslav Šmíd rozhodl vedle základní kategorie nabídnout i „Rychlý rande professional“ pro vysokoškoláky. „Ale ani na to tuzemský trh nestačí, tak jsem kategorii rozšířil o podnikatelskou sféru, aby se tu setkávali aktivnější, časově i pracovně vytížení lidé,“ konstatuje Šmíd.

Skupinová terapie nemá klienta připoutat na léta

Dak, 3/2012
Psychoterapeutka Helena Klímová vede více než tři desítky let individuální i skupinové terapie. „Díky zkušenostem si v rámci terapie dovolím věci, na které jsem si jako začátečnice netroufl a,“ říká. A potvrzuje, že v průběhu let se mění i problémy, s nimiž klienti do terapie přicházejí.

Překvapení

Dak, 3/2012
Pokud jsme překvapeni či udiveni, jako bychom ukazovali, že se nalézáme v jistém „stavu zmatení“, což se může zdát - zejména osobám, které si zakládají na tom, že mají ve svém životě vše pod kontrolou, jaksi nepatřičné. Nebo dokonce nebezpečné: pozor, teď ,neví!

Vztek

Dak, 2/2012
Hněv, zlost a vztek jsou emoce časté, zřetelné, sociálně významné a ne příliš oblíbené. Podle skromnějších odhadů je prožívá každý z nás nejméně třikrát denně, většina odborníků však uvádí čísla mnohem vyšší. Jako nezbytná součást naší ochrany jsou univerzální v celé živočišné říši a v našem centrálním nervovém systému proto sídlí hluboko v nejstarších oblastech.

Muži v přechodu?

Dak, 1/2012
Pokud si muži po padesátce stěžují na únavu, cítí se v depresi a zájem o sex i sexuální výkonnost se blíží bodu mrazu, říkává se cosi o mužské menopauze. Podle sexuologů se však zpravidla nejedná o tak prudké hormonální změny jako u žen.

Radost

Dak, 1/2012
Víte, proč jste dostali vztek a co vám způsobilo radost? Umíte zacházet se svými emocemi, nebo vás začnou samy ovládat? Bojíte se určitý pocit dát najevo, nebo si dokonce myslíte, že na něj nemáte právo? Na podobné otázky vám pomůže odpovědět náš nový seriál věnovaný emocím.

Jste empatičtí?

Dak, 7-8/2011
Umíte se vcítit do druhých? Dokážete je vyslechnout a zjistit, co skutečně potřebují - anebo se v dobré víře spíš řídíte heslem „já vím, co je pro tebe dobré“?

Na akci Měsíc v nás jsme se zeptali Barbory Nádvorníkové

Dak, 11/2010
* 19.-20. listopadu se v pražském Kaiserštejnském paláci uskuteční diskusní setkání Měsíc v nás věnované otázkám veskrze ženským, menstruaci. Jaká témata byste zde chtěli, či spíše chtěly, nastolit?

Díky svému výzkumu nemám strach ze smrti, říká autor bestselleru

Dak, 10/2010
Život po životě Raymond Moody

Jakou mají policisté a vojáci psychologickou péči, zeptali jsme se Radka Ptáčka

Dak, 10/2010
V uplynulých týdnech se v tisku objevily zprávy o sebevraždách několika policistů, další byl odsouzen za neadekvátní použití násilí při zásahu, v jehož důsledku zadržený zemřel. Jaká péče je věnovaná psychice lidí, kteří při výkonu svého povolání denně používají zbraň a jisté prvky násilí mají za určitých okolností v popisu práce? O tom hovoříme s klinickým psychologem Radkem Ptáčkem, který mj. přednáší na Policejní akademii a jako soudní znalec spolupracuje s Policií ČR.

Zaměstnanec se schizofrenií?

Dak, 7-8/2010
„Pojďte si vzít chlebíček. A nechcete taky něco k pití? Máme dobrý ovocný čaje,“ nabízí mi drobná dlouhovláska s barevným šátkem ve vlasech. Klub V Jelení připomíná svéráznou útulnou studentskou hospůdku, ve skutečnosti se však jedná o tréninkovou kavárnu pro klienty se schizofrenií.