Online archiv

Autor: Barbara Čechová

TÁTA ZASE FRČÍ

Barbara Čechová, 6/2008
Jak potvrzují zkušenosti z třídních schůzek, je téma „škola“ stále ještě doménou matek. Situace se ale možná mění. Stále více otců objevuje radost z angažování se na výchově a dokazuje, že je možné dosáhnout i dohod se zaměstnavateli. Text: Barbara Čechová

DĚLAT TO JEN TAK NAPŮL, TO JE U UČITELE KONEČNÁ

Barbara Čechová, 6/2008
Bývalý předseda SKAV (Stálé konference ve vzdělávání), ředitel základní školy a nyní náměstek ministra školství. Jindřich Kitzeberger ovlivňuje školskou politiku v České republice již nějakou dobu zásadním způsobem. Jaké jsou jeho zkušenosti ze školství a vztah ke škole a učitelům?

Nebraňte se negativním emocím, patří k životu

Barbara Čechová, 6/2008
Strach, pocity viny, smutek, vztek, žárlivost - negativní emoce, které nám znepříjemňují prožitek dne. Obvykle se jich snažíme co nejdříve zbavit, protože se domníváme, že pozitivní naladění je znakem psychického zdraví. Tak tomu ale není. Psychicky zdravý člověk je ten, který prožívá emoce odpovídající situaci.

SHAKESPEARE - HLAVNÍ POSTAVA KNIHY O MNĚ

Barbara Čechová, 4/2008
Martin Hilský

Dnešní muži na rozcestí

Barbara Čechová, 4/2008
Politika rovnoprávnosti vyzdvihuje práva a silné stránky žen. Přijímají se opatření, která mají ženám zajistit lepší podmínky a zdůraznit jejich kvality. Jak je to ale s muži? K čemu je v dnešní rodině muž, když se žena zvládne postarat o domácnost, dítě i vydělat peníze?

NESPRAVEDLNOST VE VZDĚLÁVACÍM SYSTÉMU

Barbara Čechová, 3/2008
Jana Straková

Konstruktivní nevěra vztah neohrozí

Barbara Čechová, 3/2008
Znají ji čtenáři rubrik poradna v Instinktu, serveru idnes a mnozí klienti. Jitka Douchová pracuje už dvacet pět let jako manželská poradkyně. Proto jsme společně podnikli sondu do současných manželských problémů.

KVŮLI SVÝM DĚTEM SE PO VEČERECH DOUČUJI

Barbara Čechová, 2/2008
Je naším potěšením v pravidelné rubrice Osobnost a škola přivítat renomovanou operní a koncertní pěvkyni Dagmar Peckovou. Umělkyně žije již dlouhou dobu v Německu, kde také vychovává své děti. Jaké jsou její zkušenosti s německým školstvím?

JAK ZACHRÁNIT MALOTŘÍDKU

Barbara Čechová, 2/2008
Malotřídní škola ve Svitavách - Lačnově byla před třemi lety na zrušení. Od té doby se ale malému kolektivu podařilo ze školy na předměstí vytvořit vyhledávanou školu nejen pro místní. Nabízí individuální péči nadaným dětem, dětem s poruchami učení i dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí.

VĚDA JE ZÁBAVA

Barbara Čechová, 1/2008
Michael Londesborough

MLADÝ MINISTR

Barbara Čechová, 1/2008
ROZHOVOR

Více jedináčků, v populaci? více egoismu

Barbara Čechová, 1/2008
Lidé, kteří vyrůstali bez sourozenců, jsou rozmazlení, neberou ohledy na druhé a stále chtějí být ve středu zájmu. Pravdivost takových úsudků je však diskutabilní - alespoň podle Hartmuta Kastena, který před nedávnem dokončil rozsáhlou studii na toto téma.