Online archiv

Autor: MOJMÍR SEDLÁČEK

O sebevraždě je třeba mluvit

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
„Nejsem vědec, ale praktik,“ upřesňuje hned na začátek Gabriela Šivicová z pražského krizového centra RIAPS. Probírali jsme fenomén, který je v těchto měsících velmi aktuální – sebevraždy. Jaký je klinický pohled na tento zásadní čin?

Pozor na horký čaj!

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Rádi si dopřejete šálek horkého čaje? Jistě, obzvlášť v chladnějších měsících se jedná o velmi příjemnou záležitost. Ovšem pozor, i něco tak zdánlivě neškodného jako čaj může mít negativní zdravotní dopady.

Muži, kteří nic necítí

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Možná si to neuvědomujeme, ale známe je všichni. S narcistními muži není lehké pořízení, přesto s nimi musí vycházet většina z nás. Jaká úskalí na nás čekají? Jak takového člověka poznáme? A kde jsou kořeny jejich chování? Neurovědec Raphael M. Bonelli ve své nové knize přehledně a na základě poznatků z vlastní praxe rozebírá tuto poruchu, jež je v posledních dekádách nečekaně rozšířená. Přečtěte si ukázku popisující jeden z nejvýraznějších projevů narcismu – absenci empatie, která ničí všechny v okolí…

Psí láska je nade vše

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Oxytocin je hormonem lásky nejen u lidí, nýbrž stejně funguje i v případě psů.

Děti raději nebijte

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Obrátí se to totiž nejspíše proti vám.

S mobilem opatrně

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Závislost na mobilních telefonech je pro spoustu z nás stále nepředstavitelná, neměli bychom ji však brát na lehkou váhu.

Nezatracujme papír

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Čtete raději z papíru, nebo elektronického zařízení?

Na rande do Brna

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Jste single a nebudete mít začátkem června co dělat? Udělejte si výlet do Brna, oslavte vznik republiky a ještě se možná seznámíte.

Představují hry riziko?

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
V nedávném návrhu změn pro Mezinárodní klasifikaci nemocí, kterou vydává Světová zdravotnická organizace (WHO), se objevila i dvojice nových poruch, které budou leckoho zajímat.

Internet: Psychické problémy z první ruky

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Dokážete si představit, jaký je život za zdmi psychiatrické léčebny? Dvojice výjimečných osobností ano, a rozhodla se své poznatky představit světu.

Film: Atraktivní Asie i ženské mindráky

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Červnová filmová i seriálová nadílka se po bujarém jaru trochu uklidní, vždyť kdo by chtěl vysedávat před plátnem či televizí, když bude venku hezky? Ale pár tipů pro vás přesto máme.

Zachrání "big data" psychiatrii?

MOJMÍR SEDLÁČEK, 6/2018
Počítačové technologie pomáhají osvětlit nemoci jako deprese či schizofrenie a vytvářejí nová paradigmata pro klasifikaci a léčbu nejpalčivějších psychiatrických poruch.