Pozor na horký čaj!

Rádi si dopřejete šálek horkého čaje? Jistě, obzvlášť v chladnějších měsících se jedná o velmi příjemnou záležitost. Ovšem pozor, i něco tak zdánlivě neškodného jako čaj může mít negativní zdravotní dopady.

Pití nápojů teplejších než 65 °C totiž bývá počítáno jako karcinogen, tedy faktor zvyšující riziko výskytu rakoviny. V tomto případě se jedná o rakovinu jícnu, jehož dlouhodobě poškozování vlivem horkých nápojů může škodit. A, jak zjistili čínští vědci, toto riziko ještě exponenciálně narůstá, pokud se zároveň oddáváme ještě zjevnějším neřestem – například pravidelné konzumaci alkoholu či kouření cigaret. Do studie bylo zapojeno na 450 tisíc lidí, což představuje vpravdě obrovský vzorek. Denní požívání alkoholu zvýšilo riziko rakoviny jícnu až pětinásobně, zatímco milovníci horkých nápojů, kteří zároveň i kouřili, čelí riziku „pouze“ dvojnásobnému. I tak by se ovšem měli mít na pozoru všichni a čaj raději nechat trochu vychladnout.


Použitý zdroj:

Yu, C. et al. (2018). Hot Tea Consumption and Its Interactions With Alcohol and Tobacco Use on the Risk for Esophageal Cancer: A Population-Based Cohort Study. Annals of internal medicine.

MOJMÍR SEDLÁČEK