Online archiv

Autor: (red)

Cluster headache: horší než migréna

(red), 4/2016
Nesnesitelné, ostré, palčivé, pronikavé. Tak popisují pacienti bolesti určité části obličeje, zejména kolem očí, které se ještě zhorší, když si postižený lehne. Taková bolest hlavy se nazývá cluster headache nebo také erytroprozopalgie. Známá je i pod názvy Hortonův syndrom, histaminové bolesti hlavy, případně cyklická kefalea. Cyklická proto, že se toto záchvatovité onemocnění periodicky opakuje. Nejčastěji přichází uprostřed noci jako velmi intenzivní bolest uvnitř oka nebo jinde na obličeji a typicky bývá jednostranná. Může vyzařovat do hlavy, krku nebo ramen. Onemocnění se mnohem častěji vyskytuje u mužů než u žen, udává se poměr výskytu od 5 do 10:1 ve prospěch (či spíše v neprospěch) mužů.

Stres a střevní záněty: Bludný kruh

(red), 3/2015
Chronická střevní onemocnění jako Crohnova choroba či ulcerózní kolitida jdou velmi často ruku v ruce s psychickými problémy, zejména se stresem.

Včasná diagnóza nadosah

(red), 12/2014
Alzheimer: průlomový objev českého týmu

5 rozdílů mezi osobní a on-line komunikací

(red), 6/2014
Už je pro nás naprosto samozřejmé, že k tomu, abychom mohli příteli, kamarádovi či známému něco sdělit, se nemusíme osobně potkat. Po ruce máme chytrý telefon či notebook, díky nimž můžeme okamžitě telefonovat, SMSkovat, chatovat, skypovat… Jsme prostě stále on-line, dostupní, ve spojení. Ne vždy si ovšem uvědomujeme, že tyhle relativně nové formy komunikace nefungují stejně jako rozhovor tváří v tvář.

Nechtěné hyperpigmentace pleti

(red), 6/2014
Teplé slunečné dny každoročně odhalí pihy, pigmentové mapy a skvrny. Zároveň také přispívají k jejich vzniku.

Malé kroky k velkým vztahům

(red), 2/2014

FOTO

(red), 7/2013

Předplatitelé pozor! Změna hesla do on-line archivu!

(red), 7-8/2013

JAKÉ KROKY CHYSTÁ MŠMT

(red), 1/2013

Jen odborné znalosti nestačí, chybí psychologie

(red), 1/2013
Těžko bychom hledali profesi, při níž nepřijdeme do kontaktu s lidmi. Spolupracovníci, klienti, zákazníci, podřízení, nadřízení, uchazeči o práci – se všemi je třeba komunikovat, občas jim sdělovat i špatné zprávy a reagovat na jejich kritiku. Zvlášť v těchto chvílích jsou důležité psychologické znalosti, které odborníkům v mnohých profesích scházejí. O tom, jak jim může pomoci Vysoká škola aplikované psychologie, hovoříme s jejím rektorem Štefanem Medzihorským.

Proč se handicapovaní bojí vrátit do práce?

(red), 6/2012
Pokud jsou lidé s postižením, po nemoci či úraze dlouhou dobu doma, ztrácejí sebedůvěru, pracovní návyky i motivaci k práci. Občanského sdružení Logo se v rámci svého poradenského programu pokusilo vrátit tyhle schopnosti čtyřem desítkám z nich.

Akce CIHLA, už podruhé s Psychologií dnes

(red), 6/2012