Online archiv

Autor: Iveta Ratajová

Do školy v Maroku

Iveta Ratajová, 3/2020
Chystali jsme se pracovně do Maroka. Odjížděli jsme na čtyři roky, přičemž synovi bylo šest let. Vlastně v době odjezdu ještě ne, jeho narozeniny jsme oslavili až v Rabatu. Zpětně to vypadá jako nepodstatný detail, nikoliv ale v době, kdy se dítě chystá do první třídy a vy studujete rozdíly mezi českým, francouzským, marockým či dalším školským vzdělávacím systémem. A co teprve, když se ředitelka české základní školy, kam jste potomka zapsali, udiveně zeptá: Do první třídy? Kluk, a narozený v srpnu?

Po dálnici do středověku

Iveta Ratajová, 7-8/2019
Maroko křižují stovky kilometrů moderních dálnic, které spojují největší města s vnitrozemím. Máloco symbolizuje paradox země tak jako právě asfalt, který dovede vaše klimatizované auto přímo do středověku. V Maroku totiž vedle sebe existují dva světy – ten moderní, rozvíjející se. A pak ten původní, který si žije stejně jako po předchozích tisíc let.

Alžírsko: Sdílet dobré i zlé

Iveta Ratajová, 12/2014
Když jsem se po delší době vrátila ke svým poznámkám z let 2001 až 2005, byla jsem překvapená, jak se můj život po návratu do Evropy změnil. Spadla ze mě tíseň, zda jsem či nejsem vhodně oblečená. Neřeším kudy, jak a kam půjdu, aby to bylo bezpečné. Svobodně cestuji i zcela sama a na Alžírsko vzpomínám jako na úžasnou zemi, kde jsem potkala spoustu statečných, milých a zajímavých lidí… Do Alžírska jsme s manželem přijeli počátkem nového tisíciletí a strávili jsme tu pět let. Pro místní obyvatele byl návrat cizinců do jejich země symbolem návratu k normálnímu životu po letech teroristického řádění, při němž deset tisíc lidí zmizelo beze stopy a sto padesát tisíc přišlo násilně o život.