Po dálnici do středověku

Maroko křižují stovky kilometrů moderních dálnic, které spojují největší města s vnitrozemím. Máloco symbolizuje paradox země tak jako právě asfalt, který dovede vaše klimatizované auto přímo do středověku. V Maroku totiž vedle sebe existují dva světy – ten moderní, rozvíjející se. A pak ten původní, který si žije stejně jako po předchozích tisíc let.

Tento rozpor je vidět i v nejvyšších patrech marocké společnosti. Skoro každý turista míří do Fezu, intelektuální a duchovní kolébky země, která je známá proslulou keramikou a barvírnami kůže. Je to zároveň rodiště princezny Salmy, matky dnes šestnáctiletého prince Mulaje Hassana. Budoucí následník trůnu se na svou roli usilovně připravuje. Již od jedenácti let doprovází otce při setkáních s cizími státníky, při muslimských svátcích a páteční velké modlitbě.  

Princezna z pohádky?

Svatba půvabné vysokoškolsky vzdělané ženy s králem Mohamedem VI. se zpočátku podobala pohádce O Popelce. Krásná dívka, vychovávaná po matčině smrti od svých tří let babičkou, která studovala informatiku, se během studií potkala s princem, který ji nejenže pojal za manželku, ale ještě jí udělil titul Její královská Výsost. Král Mohamed VI. na rozdíl od svého otce, dědečka a pradědečka, jejichž ženy byly veřejnosti neznámé, ze své manželky udělal veřejnou osobu, skutečnou první dámu, a prosadil i nový rodinný zákoník Moudawanu. 

Tento královský krok oficiálně učinil zdejší ženy méně závislými na mužích. Dospělé marocké ženy tak dnes alespoň podle práva již nejsou podřízeny autoritě otce či nejstaršího bratra. Mohou se svobodně vdát a požádat o rozvod, aniž by okamžitě ztratily právo na své děti.

Vedle práva ovšem existuje i tradice a realita všedních dnů dokáže být hodně tvrdá. To poznala i Její královská Výsost princezna Salma, která se po šestnácti letech veřejnosti náhle ztratila z televizních zpráv. Je rozvedená. Má možnost vídat se se svými dětmi? To nikdo neví a v Maroku se raději ani nikdo neptá. 

Placená zóna

Iveta Ratajová