Online archiv

Vydání: 7-8/2019

Když nestačíte na svůj život

Jeroným Klimeš, 7-8/2019
Několika vybranými diagnózami je postižena celá čtvrtina populace. Znamená to, že každý čtvrtý člověk svůj život v nějaké životní oblasti neovládá. Soudy ale zbavují lidi způsobilosti jen v minimální míře. Někdy ke škodě pacientů.

Věříte v UFO? Kuriozní dotazy při pohovorech

-red-, 7-8/2019
Ponořit se do hlubin uchazečovy duše. Odhalit jeho kreativitu. Ověřit schopnost improvizace nebo logického myšlení. Personalisté nemají při pohovorech snadnou úlohu. A někdy se neubrání položení opravdu kuriózního dotazu.

BURGER jen bez žemle!

Matyáš Zrno, 7-8/2019
K snídani burger se slaninou, k obědu steak, k večeři zase kus masa. Bez omáčky, bez příloh. Tak vypadá už skoro rok jídelníček technologického poradce Petra Máry. Nehledejte za tím žádné přesvědčení. Mára není žádný „anti-vegan“. Je odborníkem na iPhony a počítače Apple. Trpí ale nevyléčitelnou nemocí tlustého střeva a tvrdí, že masová dieta je první, co mu opravdu pomohlo.

Proč zrovna ona?

Kateřina Rodná, 7-8/2019
Vybrat si partnera není jako zajít si do obchodu s jasnou představou o tom, co potřebujeme. Tady platí pravidla, která vlastně nikdo pořádně nezná, a přesto bychom si hledání tak rádi ulehčili.

Cesta je cíl

Matyáš Zrno, 7-8/2019
Když nevíte jak dál, utečte! Tím se řídí stále víc lidí. Hlavně mladých. Nevíte, co se životem? Hroutí se vám vztahy? Neklape to v rodině? Odjeďte na rok na Nový Zéland sbírat kiwi. Nebo pracovat někde jako dobrovolník. Nebo se poflakovat po Španělsku. Anebo si změřit své síly s přírodou při osamoceném přechodu Pyrenejí. To vše v očekávání nějakého transformačního zážitku. Dnes není nic snadnější. Ale zároveň je ten zážitek v globalizovaném světě stále méně transformační

3 tipy červenec 2019

-red-, 7-8/2019

3 knižní tipy Portálu červenec

-red-, 7-8/2019

S CITEM NA DOVOLENOU

Alena Wehle, 7-8/2019
Většina z nás si sice pod pojmem dovolená vybaví průzračné moře, historické památky nebo horské louky, ale každý potřebuje jiné zázemí a jiný program. A najdou se i tací, co hledají především ticho.

Osobní růst podle Jordana Petersona

Matyáš Zrno, 7-8/2019
„Michelangelův dokonalý mramorový David na své obdivovatele volá: ‚Můžete být něčím víc, než jste.‘“ Jordan Peterson

Jak zvelebovat vztah

Janette Šimková, 7-8/2019
Vyslechla jsem smutné vyprávění klienta, který uvízl v odumřelém vztahu. Takový přívlastek užívám pro vztahy, kde lidé žijí vedle sebe místo spolu.

Ladím rozladěné

Lucie Fojtíková, 7-8/2019
Zaznamenali jste termín „terapie bicími nástroji“? Možná vás napadlo, že jde o hodně hlasitou hudební produkci na bubny. Něco jako heavy metal…

On-line terapie

Jan Uhlík, 7-8/2019
Psychické potíže zažívá celosvětově více než 15 % populace, ale jen malá část se rozhoupe k nějakému druhu řešení. Vězí za tím hned několik důvodů. Mimo fi nanční stránku jde především o stigmatizaci psychoterapie. Lidem uvězněným v kleštích předsudků a společenských konvencí se naskytuje nová možnost. On-line terapie!