On-line terapie

Psychické potíže zažívá celosvětově více než 15 % populace, ale jen malá část se rozhoupe k nějakému druhu řešení. Vězí za tím hned několik důvodů. Mimo fi nanční stránku jde především o stigmatizaci psychoterapie. Lidem uvězněným v kleštích předsudků a společenských konvencí se naskytuje nová možnost. On-line terapie!

Nová konkurence 

Mladý muž trpící úzkostmi kvůli pracovním neúspěchům dokázal najít sílu a překonat sám sebe. Dívka se díky pomoci terapeuta vypořádala s pocitem viny, když dohnala k soudu muže, který ji v dětství pravidelně sexuálně obtěžoval. Další překonala těžký rozchod a smířila se sama se sebou. To jsou některé z příběhů, které naleznete na stránkách projektu PlusGuidance. Takzvaná e-poradenská firma sdružuje terapeuty z celého světa a nabízí služby on-line terapie v anglickém jazyce. „Doktoři působící na našich stránkách jsou nezávislí a sami si určují svou cenu,“ říká zakladatel Nathaniel Smithies. Podle něj vzniká díky společnostem, jako je ta jeho, nové konkurenční prostředí, které způsobí snížení cen sezení i u běžných „off-line“ psychologů. Ale jak může klient vědět, že dostane služby od profesionála, a ne od člověka bez vysoké školy a praxe? Naletět podvodníkovi můžete vždy, ale to i v reálném světě. U „webových“ psychologů každopádně probíhá prověrka všech lékařských zkušeností, předložených certifikátů a vzdělání. Musí napsat písemnou práci na jeden z modelových případů, se kterými se pravděpodobně během výkonu setká. Poté následuje několik školení, které učí, jak zacházet s klienty on-line. K takovým výukovým programům patří například i práce s emotikony, které v dnešním způsobu komunikace zaujímají důležité místo. Stejné nároky má i další velká internetová poradenská služba BetterHelp. Společnost sdružuje bezmála 1600 terapeutů od Sydney až po New York. Jak si z takového množství vůbec vybrat tak, abychom našli tu nejlepší možnost? Stačí vyplnit velice podrobný dotazník – a algoritmus vám přidělí pro vás nejlepší volbu, která vám pomůže s obtížemi. I přes veškerá ujištění však stále visí nad internetovým poradenstvím otazník, zdali nebudou klienti nějakým způsobem oklamáni. Odpověď je možno zjistit pouze a jedině vyzkoušením, ačkoliv nezávislé recenze alespoň trochu hlídají důvěryhodnost – podobně jako vám recenze třeba na TripAdvisoru pomohou se slušnou dávkou pravděpodobnosti najít tu nejlepší restauraci v okolí.


Jsou on-line terapie pro Čechy, kteří ovládají anglický jazyk, výhodné? Prozatím ne příliš. Především naše zdravotnictví není až tak hrozné, jak se na první pohled někomu možná zdá. Pokud dostanete doporučení k návštěvě psychologa (a to není až tak těžké získat), stačí nalézt doktora, který má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou. A léčbu máte zcela zdarma. V případě zahraničních on-line psychoterapií něco takového nepřichází momentálně v úvahu. V České republice zatím nefungují žádné podobné služby jako PlusGuidance a BetterHelp, u kterých by proplacení bylo nějakým způsobem možné. Můžete se setkat jedině s individuálním přístupem některých českých psychologů, kteří nabízejí i možnost terapií v pohodlí domova. Je ale dobré o této možnosti vědět. Třeba když delší dobu pobýváte v zahraničí.

Zadní vrátka pro mileniály 

V zahraničí se on-line terapie setkává s velkým úspěchem. Obzvláště v Americe, kde není tak snadné nechat si proplatit hodiny strávené léčbou duše. Nejen proto využívá služby především generace mileniálů, která tvoří téměř sedmdesát procent klientely. Právě generace Y se dokáže nejlépe přizpůsobovat inovacím ve všech sférách. K tomu je on-line terapie skvělými zadními vrátky, jak se vyhnout jakékoliv zbytečné pozornosti nevraživého okolí. Hlavní otázkou však zůstává, jestli terapie za pomoci Skypu, případně další komunikační platformy, dokáže nahradit tu tváří v tvář? „Jsem velký přívrženec nových technologií ve všech oblastech svého života. Mám aplikace úplně na všechno, ale když přišlo na psychické zdraví, byl jsem velice ostražitý. Po on-line terapii jsem si uvědomil, jak velkou roli hraje interpersonální kontakt,“ popisuje své zkušenosti Joe Rackham, který se rozhodl pro on-line variantu terapie kvůli silné úzkostné poruše. Nakonec se obrátil na psychologa ve svém okolí a začal ho navštěvovat. On-line léčba tedy není úplně pro každého. Avšak některým se hodí. Například lidem trpícím agorafobií či obsedantně-kompulzivní poruchou. Vždy ale platí pravidlo velké obezřetnosti. Všude číhají hromady šarlatánů, kterým jde jen o peníze.

Jan Uhlík