Ladím rozladěné

Zaznamenali jste termín „terapie bicími nástroji“? Možná vás napadlo, že jde o hodně hlasitou hudební produkci na bubny. Něco jako heavy metal…

Jenže jde také o zvony a zvonky, tibetské (zpívající) mísy, činelky Ting-ša, různé druhy zvonkoher, sundrum, metalofony nebo gongy.
Mým úkolem při práci s těmito nástroji je doslova VYLADIT jimi dobrou náladu a učinit klienty šťastnějšími, spokojenějšími a zdravějšími. Tyhle nástroje dokáží rozvibrovat svým zvukem, frekvencemi a rytmem i alikvótními tóny všechny orgány v lidském těle. Když zvučím nebo hraji na harmonizační nástroje, je mým cílem, abych klienta uvolnila. Při pravidelných návštěvách hravých hodinek dochází k velkému uvolnění celého organismu od stresu, k trvalému zklidnění, dostáváme se do stavu hluboké relaxace. Můžeme se dostat až do stavu, který připomíná tvrdý spánek, kdy dochází k regeneraci celého našeho organismu na buněčné úrovni. Čistou improvizací na nástroje vylaďuji klientovu náladu pomocí velmi příjemných, jemných tónových vibrací, zvuků a alikvótních tónů. Jste pohodlně oblečení, sedíte či ležíte a můžete jen vnímat či meditovat. Necháte okolo sebe jen proudit příjemné uklidňující tóny a zvuky, které vás odnesou daleko od dennodenního shonu, hluku a stresu... Vibrace zpívajících mís totiž proniknou hluboko do lidského těla a doputují do míst, kam se při běžných masážích lidská ruka nedostane, a nastává tak velmi specifické uvolnění celého organizmu.
A jak probíhá masáž zvukem tibetských zpívajících mís? Ležíte pohodlně na lehátku, oblečení, uvolnění, a já přikládám na určitá místa na těle tibetskou mísu, kterou rozezvučím. Jak je známo, lidské tělo má asi 50 bilionů buněk a každá buňka je ve vodním roztoku. Tělo se asi z šedesáti až sedmdesáti procent skládá z vody, a podle zákonů akustiky víme, že zvuk se vodou šíří rychleji a zvukové vibrace tudíž zasáhnou organismus všude. I tam, kam byste se při běžné rehabilitaci nedostali. Zpívající mísy většinou v člověku vyvolávají různé emoce. Ty bývají zpravidla velmi příjemné, uklidňující, ale může se stát, že se uvolní i zasuté a uklizené emoce, které jsme někdy v minulosti neprojevili. Těmito tónovými vibracemi se nám je podaří uvolnit, dostat je ven z organismu, a tím si krásně vyčistíme energetické bloky, které jsme si v těle za léta nastřádali. Alikvótní tóny, které většinou u ostatních běžných hudebních nástrojů neslyšíme, dodávají našemu unavenému, od stresu ztuhlému tělu uvolnění a frekvence, které mu chybí. Dochází také k harmonizaci pravé mozkové hemisféry a sladění fyzického těla, mysli a emocí.

Lucie Fojtíková

Autorka provádí terapii hudebními nástroji v relaxačním centru Terápko v Praze 

www.vzdelavani-osveta.eu

Lucie Fojtíková