3 tipy červenec 2019

Divadlo: Terapie sdílením

Znáte stejnojmennou knihu, která oslovila generaci lidí, jejichž vztahy často žijí a končí prostřednictvím mobilních telefonů? Autorky Terapii sdílením přenesly i na divadelní scénu. „S odborníkem a párovým terapeutem Honzou Vojtkem jsme vytvořili přednášku o vztazích a komunikaci pro diváky, které to zajímá nebo trápí. Přednáškou nedáváme návod, ale poskytneme divákům informace a nástroje, které jim mohou osvětlit cestu k pochopení vztahů a komunikace. Nastiňujeme základní pojmy a vyvracíme omyly moderní, vizuálně poutavou a zábavnou formou,“ říkají k projektu Ester Geislerová a Josefína Bakošová. Přednášku doprovázejí fotografi e, záznamy sms, animace, schémata, zvuky a jiné vizuální prvky. Díky této přístupné formě tvůrci věří, že se divák pobaví, něco se dozví a emocionálně se mu uleví. 26. 8. v 19.00 až 21.00, Centrum architektury a městského plánování.


Foto: https://esterajosefi na.com/ pages/terapiesdilenim

Aplikace: Youper

Youper je první zdravotní asistent zaměřený na emoce. Aplikace sleduje náladu uživatele a nabízí chat. Pomáhá zvládat úzkost, depresi a příznaky sociální fobie. Vytvořil ji tým odborníků vedených psychiatrem Dr. Jose Hamiltonem a využívá umělé inteligence k personalizaci různých technik, které odpovídají vašim potřebám. Zahrnuje techniky z kognitivně behaviorální terapie (CBT), akceptační a závazkové terapie (ACT), všímavost a meditaci. V průběhu času každodenní rozhovory s programem Youper pomáhají rozvíjet nové porozumění o sobě, zlepšovat své chování a vztahy. Youper uživateli umožňuje převzít kontrolu nad jeho emocionálním zdravím tím, že mu umožní detekovat a sledovat příznaky úzkosti, deprese, paniky, PTSD a hraniční poruchy osobnosti. Můžete sdílet zprávy a informovaněji hovořit se svým lékařem. Aplikace skvělým způsobem propojuje technologie a emoční zdraví. Využívá umělou inteligenci, aby se od uživatele učila, a zároveň ji tvůrci nepřetržitě doplňují nejnovějšími vědeckými poznatky o mozku a mysli.


Film: Beze strachu (Fearless)

Nevšední psychologické drama, které systematicky boří mýty o posttraumatické stresové poruše (PTSD), vzniklo v režii Petera Weira ve Spojených státech už v roce 1993. Předlohou se stala kniha Rafaela Yglesiase. Hlavní hrdina Max přežije pád letadla a zachrání přitom malé dítě a dalšího člověka. Potom se vydá na cestu, v jakémsi změněném stavu vědomí nasedne do taxíku, odjede do pouště, ubytuje se v hotelu a hledá svou dávnou lásku, dokud ho nedostihne realita v osobě agentů FBI. V očích okolí se zachová jako hrdina. Jenže hrdinou se necítí. Přežil svůj konec a zůstává doslova lapený mezi životem a smrtí. Odmítá psychoterapii. Uniká před právníky i dobroději, kteří mu chtějí pomáhat. Má pocit, že poté, co se vrátil z „druhé strany“, je nezranitelný. A tak začíná pokoušet osud, hazarduje se životem tím nejdivočejším způsobem, vyzývá Smrt, aby dokončila svou práci. Na rozdíl od mnoha jiných filmů s tématem PTSD tu nenajdeme vlastenecká klišé, není o válečných hrdinech, kteří trpěli pro svou vlast.

USA, 1993, 117 min.

-red-