S CITEM NA DOVOLENOU

Většina z nás si sice pod pojmem dovolená vybaví průzračné moře, historické památky nebo horské louky, ale každý potřebuje jiné zázemí a jiný program. A najdou se i tací, co hledají především ticho.

Řeč je o vysoce citlivých lidech, kteří podmínky pro klid své duše musí většinou ještě vysvětlovat ostatním.
„Aha, tak tady teď budeme celý týden?“ vyhrkneme překvapeně na pláži, když si vedle nás rozkládají deku sousedi. Jenže to místo vybral partner a my se cítíme zahanbení, že nám něco není dost dobré. „Tebe zase něco ruší?“ No, vlastně jo. Sice se jako citliví lidé dokážeme přizpůsobit lépe než ostatní, ale je to schopnost, kterou uplatňujeme v náročných situacích, a stojí nás obrovské množství sil. Nemůžeme to brát tak, že vždy všechno skousneme a bude nám dobře.
Hypersenzitivní lidé jsou silně spojení s přírodou, která je pro ně nejlepším zdrojem energie. Dokážou často hodiny pozorovat stébla trávy, aniž by u toho řekli jediné slovo. V poklidu si přerovnávají všechny myšlenky a dojmy, hodnotí situace a vytváří názory. Aby všechnu tuhle práci mohli stihnout, potřebují čas bez vyrušování. Zkrátka vyhledávají klidná místa, kde není moc turistů, hluk z ulice a kde na ně neustále někdo nemluví.
Hezká a snadno dostupná místa jsou turistickým cílem většiny lidí, stejně jako termín v době letních prázdnin. Buď se tedy vypravíme na úmornou, dlouhou cestu, nebo můžeme vyrazit mimo hlavní sezonu. Pláže jsou pak skoro prázdné, moře vyhřáté a západ slunce stihnete i v případě, že nejste úplná sova.

Placená zóna

Alena Wehle
Alena Wehle

Průvodkyně, rekreoložka, bloggerka, fotografka, máma, ale hlavně vysoce citlivá osoba. Toto téma šíří do světa na svém blogu www.alenawehle.cz.