Online archiv

Autor: Renata Špačková; MŠ Trnava

Na cestě k Eskymákům

Renata Špačková; MŠ Trnava, 1/2005
Předškoláci mají velký zájem o nová a nezvyklá témata, která jim přinášejí zajímavé informace. V zimním období je upoutá cesta na Severní ledový pól - na Arktidu.

Půjdou do školy, nebo ne?

Renata Špačková; MŠ Trnava, 10/2004
Před pěti lety jsme zahajovali na naší mateřské škole spolupráci s Pedagogicko-psychologickou poradnou v Třebíči. Prvotním úkolem bylo seznámit rodiče s naším záměrem. Musím přiznat, že výraz některých rodičů při sdělení, že byMŠ pravidelně navštěvoval odborník z poradny, nepůsobil příliš přívětivě. Někteří rodiče neměli jasnou představu o práci a činnosti odborníka v mateřince. Vždyť jejich děti jsou zdravé a"normální". Není tozbytečnost, která bude všechny jen zatěžovat? Podařilo se nám objasnit, co spolupráce se speciálním pedagogem či psychologem obnáší. Cílem je radit rodičům (i pedagogům při výchově a vzdělávání dětí) a dětem pomáhat. Tato pomocje zcela individuální a zaměřená na konkrétní děti. Rozhodli jsme se, že do programu spolupráce s poradnou budou zařazeni budoucí prvňáčci a také děti, které vyžadují individuální přístup a specifické řešení situace. Rodičebudou informováni, sami se budou moci s odborníkem z poradny setkat, vše s ním konzultovat, radit se, získat informace a s dítětem doma cíleně pracovat.

Nezapomínejme na dopravní výchovu

Renata Špačková; MŠ Trnava, 7/2004
Většina předškolních dětí má kolo, některé denně dojíždějí do mateřské školy autem či chodí přes silnici. Mateřská škola může orientaci dětí v dopravním provozu významně pomoci.

Vítáme jaro v přírodě

Renata Špačková; MŠ Trnava, 3/2004
První jarní den je po studené zimě dlouho očekáván. Mnohdy ještě nebývá příliš vlídný, prší, občas poletuje i sníh. Podle kalendáře je tu však jaro.