Online archiv

Autor: Bc. Ivana Moudrá

Máme nové kamarády z Polska

Bc. Ivana Moudrá, 8/2013
V březnu tohoto roku jsme veřejnost informovali o naší chystané mezinárodní aktivitě. Jedná se česko-polský projekt Přeshraniční malí výzkumníci.

Umíme se chovat na silnici

Bc. Ivana Moudrá, 1/2013
V dubnu se v naší mateřské škole tradičně věnujeme dopravní výchově. A loni to nebylo jiné. Celý měsíc byl zaměřen na znalost dopravních značek a předpisů, na dovednost a zručnost při jízdě na koloběžkách, tříkolkách, kolech i odstrkovadlech. Dopravní výchova vychází jako každoročně z potřeby přiblížit školkovým dětem úskalí a nebezpečí, se kterými se setkávají na veřejných komunikacích, turistických cestách, pěšinách a cyklostezkách. Přejít bezpečně silnici i v našem nevelkém městě začíná být stále větší problém. Na problematiku dopravního provozu z pohledu chodců i aktivních účastníků – cyklistů se zaměřujeme již dlouhou řadu let. Loni byl náš celoškolkový projekt Jak se chovat na silnici, jehož garantem je paní učitelka Martina Foglová, podpořen také finančně. Na sklonku předloňského roku jsme využili možnost získat dotaci z Grantového fondu Libereckého kraje. Vypsali jsme žádost a získali 10 000 Kč. Sáhli jsme ještě do vlastní kapsy a přibližně za 15 000 Kč jsme obnovili náš „vozový park“. Nakoupili jsme nová kola, odstrkovadla a helmy. Máme vybudované vlastní dopravní hřiště na školní zahradě, které k tomuto účelu využíváme nejen v dubnu. Od prvních dubnových dní byly slyšet ve všech třídách básničky a písničky s dopravní tematikou, všude na nás číhaly dopravní značky a semafory, šatny i třídy byly vyzdobené krásnými dopravními obrázky a výtvory. Dopravní aktivita se ve školce zintenzivnila v posledních dvou dubnových týdnech. Zavítala k nám pohádková víla se skřítkem a ježečkem, aby děti poučila o tom, jak se chovat na silnici, když se účastní dopravního provozu pouze jako chodci, nebo když sednou na kolo či koloběžku. Děti si také zábavnou formou zahrály na semafor. Tuto pohybovou aktivitu pro malé i velké děti připravila učitelka Zdeňka Mócová. Následovaly závody na kolech, koloběžkách a odstrkovadlech na dopravním hřišti naší MŠ. Další den nám zákoutí školní zahrady posloužila jako různá stanoviště pro dopravní soutěže. Samozřejmě nemohla chybět beseda s příslušníky Policie ČR, na kterou se děti každoročně moc těší, a projížďka ve služebním autě dokské městské policie. Ve středu 25. dubna 25 šikovných předškoláků – cyklistů, kteří zvládli těžkou zkoušku (jízdu zručnosti před MŠ), vyrazilo na výlet do Starých Splavů. Cestu tam i zpátky zvládli všichni účastníci na výbornou. Ve Starých Splavech čekala děti odměna v podobě aktivního sportovního dopoledne, chutných vuřtíků a dalších laskomin. Skutečným vyvrcholením loňské předškolní dopravní výchovy byla návštěva dopravního hřiště v České Lípě. Po krátké výchovné dopravní pohádce si děti zajezdily na dopravním hřišti, kde svítily opravdové semafory pro auta, cyklisty i chodce, kde musely zastavit před železničním přejezdem atd. Příprava, organizace a realizace tohoto projektu je časově a personálně náročná, ale v příštích letech v něm budeme pokračovat a dále ho vylepšovat a aktualizovat.

Noc plná kouzel

Bc. Ivana Moudrá, 4/2012
Každá noc má své kouzlo. Ne každá je však kouzelná. Noc s Andersenem je kouzelná od večera až do samého rána. A jako každoročně i loni měla své neopakovatelné kouzlo pro třiadvacet školkových nocležníků. První dubnový den se k večeru začali do školky v Pražské ulici scházet Manky, Rumcajsové, Cipísci, víly Amálky, vodníci, motýli Emanuelové a další postavičky z nádherných knížek spisovatele Václava Čtvrtka, který by loni oslavil sté narozeniny. Posilněni večeří se účastníci pohádkového setkání vydali na návštěvu do městské knihovny s nadějí, že se zde setkají se světoznámým pohádkářem H. Ch. Andersenem. Za dvě hodiny začala v dětském oddělení MěK v Doksech ta pravá kouzelnická noc. Během následující hodiny se v podání dvou kouzelnických učňů a mistra magie Jaroslava Kunce čarovalo, kouzlilo, začarovávalo, odčarovávalo a přičarovávalo vše, nač si jen obyčejný smrtelník pomyslí. Nakonec si všichni návštěvníci magickou formulí „Sním salám, sním“ vyčarovali sladkou odměnu na cestu zpátky do školky. Tam se večerní poutníci pohodlně posadili na kouzelný koberec, aby mohli v klidu sledovat další část výjimečného večera. Čekala na ně popletená loutková pohádka v podání Jirky Herana. Děti se musely hodně snažit, aby pomohly Jeníčkovi a Mařence utéct zlé ježibabě z lopaty. Do pohádky totiž zabloudila princezna Jasněnka a drak Tříhlavák, kteří děj klasické pohádky od základů změnili. Kouzelná noc se blížila k půlnoci, když přítomné děti, které stále doufaly, že se setkají s H. Ch. Andersenem, okouzlil tanec tří nočních motýlů. Před uložením do spacáků přišla chvíle fyzického i psychického zklidnění a uvolnění v podobě pomalého jógového cvičení pod vedením Lucky Vrabcové. Následovalo míčkování, které děti v naší školce znají a už více než měsíc praktikují s paní učitelkou Zdeňkou Mócovou. Když se malí Anderseni hodinu po půlnoci zavrtali do svých pelíšků a ukládali se ke spánku, konečně se dočkali. Přišel za nimi sám Hans Christian Andersen, aby je doprovodil do říše snů a pohádkových přání četbou – tentokrát z knížky Václava Čtvrtka O vodníkovi Čepečkovi. Letošní školkoví účastníci pohádkové noci s Andersenem děkují všem, kteří pro ně připravili program ve školce i v knihovně a strávili s nimi noc plnou kouzel a překvapení.

Školkový masopustní rej

Bc. Ivana Moudrá, 1/2012
Od prvních únorových dní byl ústředním tématem školkového dění blížící se masopust. Paní učitelky seznamovaly děti s tradicemi, které se vážou k tomuto staročeskému obyčeji. Masopust prostupoval všemi výchovnými i pracovními činnostmi ve třídách naší MŠ. Vyvrcholil ve čtvrtek 10. února 2011, kdy do školky přicházely samé podivné postavičky – babky, šašci, medvědi a dědci. Každá třída si zvolila jednu společnou masku. S výrobou masky rodiče doma svým dětem pomohli. V den „D“ se Motýlci proměnili v šašky, Berušky v dědky, Koťátka v babky a Zajíčci v medvědy. Ráno se každá třída bavila po svém. Děti zpívaly, tančily, muzicírovaly a soutěžily. Po svačině se babky, dědci, medvědi a šašci sešli ke společnému masopustnímu dovádění ve třídě Koťátek. Společně si za doprovodu harmoniky, kytary a originálního vozembouchu zazpívali známé lidové písničky. Překvapením pro všechny byl příchod ženicha a nevěsty, s nimiž si děti společně zařádily. Po celý den děti pojídaly masopustní dobroty, které nachystaly naše paní kuchařky. Děkujeme také rodičům, kteří napekli a nanosili do školky masopustní pochoutky. Teprve těsně před obědem děti nerady odkládaly své krásné masky. Za pohodový průběh, úžasnou atmosféru a skvělou organizaci letošního masopustu v Mateřské škole Pražská v Doksech děkuji všem učitelkám i ostatním zaměstnankyním.

Od šplouchání k plavání

Bc. Ivana Moudrá, 9/2011
Voda je součástí našeho života, přitahuje nás a zároveň v nás vzbuzuje respekt. Pravidelný pobyt ve vodě, spojený s dechovým cvičením, jednoduchými protahovacími cviky, otužováním, masáží a relaxací na konci každé lekce, pozitivně ovlivňuje fyzický i psychický rozvoj dětí v předškolním věku. Mateřská škola Pražská v Doksech již pátým rokem umožňuje dětem ve věku od 4 do 7 let pravidelný pobyt v bazénu v hotelu Bezděz ve Starých Splavech. Bazén o velikosti 15 - 8 metrů má pozvolný sestup do vody po schodech, teplotu vody 28 °C, teplotu vzduchu 29-30 °C. Čistota vody je řízena počítačem a pravidelně kontrolována OHES. K dispozici je sprcha a toaleta, fén, šatna a prostor vestibulu, kde se děti před odchodem na autobus v klidu nasvačí, dosuší a zaklimatizují. Garantem projektu je paní učitelka Martina Foglová, DiS., která vypracovala projekt, metodicky vede ostatní učitelky, zajišťuje organizaci jednotlivých lekcí a jménem mateřské školy jedná s majitelem hotelu. Projekt je rozdělen do dvou částí. Během prvních 10 podzimních lekcí (září-listopad) se děti zábavnou formou vodních her, soutěží a závodění skamarádí s vodníkem, ke kterému si na konci první části vodního a podvodního hraní doplavou pro mokré vysvědčení v podobě želvičky, rybičky nebo delfína. V průběhu jarní části projektu (duben-květen) děti plní jednotlivé úkoly, za které získávají rybičky. Vládce moří Neptun je na konci poslední, 8. lekce za nasbírané rybičky odmění sladkostmi z pirátského pokladu nebo hrníčkem s rybičkou či jiným překvapením, které pro děti nachystají šikovné paní učitelky. Malí plaváčci jsou rozděleni do dvou skupin po 16 dětech. V úterý jezdí do bazénu osm Zajíčků a osm Koťátek s učitelkami Zdeňkou Mócovou a Ivanou Moudrou nebo Janou Brůžkovou. Této skupině se svačinami, oblékáním, vysoušením vlasů a přesunem na autobus pomáhá Zdeňka Šrédlová. Čtvrteční skupinu tvoří osm Berušek a osm Motýlků pod vedením učitelek Martiny Foglové a Jany Líbalové nebo Mariky Jakešové. Těmto plaváčkům pomáhá Míla Vrabcová. Jedno plavecké dopoledne stojí rodiče přihlášeného dítěte celkem 40 Kč. V ceně je zahrnuta položka 25 Kč za bazén a doprava autobusem do Starých Splavů a zpět do Doks. Nejšikovnější děti se v měsíci červnu zúčastní okresní plavecké soutěže Zlatá rybka v České Lípě, kde závodí ve štafetovém plavání 4 - 25 m, v lovení předmětů na dně bazénu a v žabičkovém závodě. Tento projekt spadá do kategorie nadstandardních aktivit naší mateřské školy. Pro pedagožky a provozní personál je organizačně náročnější než jiné běžné aktivity, proto je výběr dětí zcela v kompetenci učitelek ve třídě, samozřejmě vždy po dohodě s rodiči. Touto cestou děkujeme panu Ing. Jaroslavu Pelánovi, majiteli hotelu Bezděz, za ochotu a vstřícnost, se kterou se setkáváme od začátku projektu Od šplouchání k plavání.

Hledání velikonočního zajíčka

Bc. Ivana Moudrá, 4/2011
V předvelikonočním čase v naší školce každoročně hledáme velikonočního zajíčka. Jedná se o oblíbenou akci, kterou naše paní učitelky připravují nejen pro děti, ale také pro jejich rodiče. Do přípravy a následné realizace velikonočního putování městem za zajíčkem se zapojuje spolu s učitelkami i náš provozní personál. Děti se v doprovodu rodičů, prarodičů nebo starších kamarádů vydají po vyznačené trase městem. Na cestě je čeká několik zastavení, při kterých musejí plnit nejrůznější úkoly, aby mohly pokračovat v cestě a najít skrýš, kde na ně čeká sám velikonoční zajíček se sladkou odměnou. V případě nepříznivého počasí akci v žádném případě nerušíme. Velikonočního zajíčka hledáme v budově školky, což má také své kouzlo. Dětem i rodičům umožníme nahlédnout do jinak skrytých zákoutí naší školky. Každý rok tuto jarní akci v rámci možností obměňujeme, tak aby byla pro děti stále zajímavá a nová. Loni například unesla velikonočního zajíčka liška. Dětem při hledání zajíčka pomáhaly hodné babičky, u kterých děti plnily úkoly s jarní tematikou. Zajíčka nakonec vysvobodily pěknou velikonoční koledou.