Máme nové kamarády z Polska

V březnu tohoto roku jsme veřejnost informovali o naší chystané mezinárodní aktivitě. Jedná se česko-polský projekt Přeshraniční malí výzkumníci.

Ve čtvrtek 25. dubna 2013 jsme vyrazili za hranice (nejen všedních školkových dní), ale hlavně za novými kamarády do polské školky v Boleslawci, kde se uskutečnilo první setkání předškolních výzkumníků.  Polský autobus s polskými řidiči nás bezpečně dopravil ke školce, kde nás už netrpělivě vyhlížel personál MŠ v čele se sympatickou paní ředitelkou. Po vřelém přivítání nás zavedli a usadili do třídy (vyzdobené známými postavičkami z českých večerníčků), kde už na nás čekaly děti se svými učitelkami a ředitelky spřátelených školek s představiteli města. Po úvodních uvítacích ceremoniích v polském i českém jazyce a krátké prezentaci společného                            projektu, následovalo něco velmi úžasného, což nás nejen překvapilo, ale doslova dojalo. Polské děti nás během krátkého hudebně-pohybového vystoupení přivítaly v kostýmech našeho krtečka, Makové panenky a motýla Emanuela,                            Křemílka a Vochomůrky a dalších českých pohádkových postaviček. Jako poslední mezi české večerníčky přišli polští kluci Bolek a Lolek, což jsme všichni chápali jako symbolicky podanou ruku, kterou jsme rádi přijali. Jak jinak  spřátelit předškolní děti dvou sousedních zemí, než právě prostřednictvím pohádek. Pak si polské děti přišly pro ty naše a vzaly je do kruhu, kde společně tančily a zpívaly. Po velmi krátké chvíli si všechny děti báječně rozuměly, a světe div se, bez slovníku i bez nás dospělých.                                                     

Pak už šlo všechno velmi rychle, následovala návštěva keramické dílny, kde si děti vyrobily krásná hliněná dílka, která se v peci vypálí a naši polští kamarádi nám je v červnu přivezou. Potom jsme se vydali do muzea keramiky, která má v Boleslawci dlouholetou tradici.


Česko-polské hraní

Po městě jsme se pohybovali pěšky i autobusem, protože na oběd nás zavezli do jiné školky, která je odloučenou budovou hlavní MŠ. Po obědě si naše děti společně s domácími kluky a děvčátky ještě užily zábavného klauna s jeho legračními kousky. Moc se jim to společné dovádění líbilo. Zbylo už jen posledních pár minut na společné focení a pak už jen mávání na rozloučenou.

Děti dostaly od paní ředitelky Ewy na památku hodinky, aby sledovaly čas, kdy naši polští kamarádi přijedou k nám do Doks. Více o našem společném česko-polském projektu naleznete na: www. msprazskadoksy.cz.


O autorovi| Bc. Ivana Moudrá, MŠ Pražská Doksy

Bc. Ivana Moudrá