Online archiv

Autor: Bc. Růžena Harmáčková

Úspech detí z Mateřské školy Pouzdřany

Bc. Růžena Harmáčková, 10/2016
Skvostem zahrady naší školy je krásně vzrostlý, téměř 120 let starý strom jasan. Během dubna se děti Mateřské školy Pouzdřany s chutí zapojily do výtvarné soutěže nazvané Ohrožená příroda naší Země na téma Památné stromy a aleje v našem okolí. Soutěž pořádalo Středisko volného času Břeclav. Strom dává dětem možnost pozorovat svou proměnlivost v každém ročním období. Díky své vzrostlé koruně je možné pod ním odpočívat, vyhledávat stín a prožít krásné chvilky při čtení pohádkových příběhů o přírodě. Děti vytvořily za pomoci pedagogů kopii našeho stromu různými technikami. Dne 6. 5. 2016 se některé děti v doprovodu rodičů zúčastnily předávání cen a vernisáže výrobků v Duhovce - Středisku volného času Břeclav. Děti třídy Berušek se umístily na 2. místě se svou prací Strom života v kategorii Prostorové práce. Obdržely krásný diplom za kolekti ní práci pro celou třídu. Nechyběly ani drobné dárečky. Všichni měli velkou radost, že se nám podařilo umístit na tak krásném místě mezi velkou konkurencí. Dětem, ale hlavně asistentce pedagoga Janě Štěpaníkové, patří velký dík za výborný nápad. Tato soutěž podpořila ekologické myšlení dětí a vztah dětí k přírodě.

Už ve školce rozvíjíme vztah dětí k přírodě

Bc. Růžena Harmáčková, 7/2014
Projekt, který jsme v naší mateřské škole uskutečnili se třídou Zajíčků, byl zaměřen na rozvíjení poznatků, vlastních prožitků a zkušeností ze života, na ochranu přírody, kdy se děti učí ekologickému myšlení. U dětí se snažím probudit vztah k přírodě a jsou vedeny k pocitu sounáležitosti s přírodou, neboť „všichni jsme zde, abychom sdíleli tento prostor a stali se jeho přirozenou součástí“. Při procházkách okolím Zaječí jsem jednoho dne děti třídy Zajíčků zavedla ke kopci zvaný „Hasmaňák“. Byl celý zarostlý, neupravený, plný bodláčí, suchých trav. Vycházku jsem doplnila příběhem z mých školních let, kdy jsme si zde se spolužáky hráli a sázeli stromy. Bylo to místo pro různé hry a sporty. Dětem se vyprávění líbilo a začaly kopec nazývat „Tajným kopcem“, který by chtěly prozkoumat. A tak vznikl nápad požádat paní starostku, zda by mohla nechat kopec vyčistit. Všech 17 dětí vešlo do kanceláře paní starostky a sborově ji požádalo, zda by bylo možné kopec vyčistit tak, aby si tam mohly chodit hrát. Paní starostka nám slíbila, že práce začnou co nejdříve. Děti odešly velmi nadšené a již ve středu mě žádaly o vycházku na kopec. K našemu překvapení zaměstnanci obecního úřadu měli kopec posečený, právě shrabávali trávu a dokončovali úpravy přístupové cesty. Děti tak názorně viděly, že slib, který nám paní starostka dala, byl splněn a byly velmi rády. Vlastní poděkování za úžasnou a rychlou práci děti vyjádřily prostřednictvím hlášení obecního rozhlasu. Nechaly zahrát písničky pro všechny zaměstnance obecního úřadu a paní starostku. Již v pátek jsme s dětmi využili velké plochy kopce ke hrám, o kterých děti snily a které jim příroda nabízí. Při poznávání, učení a objevování mohly děti použít všechny smysly. Pozorovaly stromy, rostliny, broučky, oblaka, hrály na honěnou, na schovávanou, sledovaly odstíny barev, tvary, poslouchaly zvuky okolo sebe, zpěv ptáčků, šum větru, zkoumaly kůru stromů, lezly po stromech, obdivovaly krásu přírody kolem nás. Důležité je, aby si nejen děti, ale i dospělí uvědomili, že svým chováním ovlivňují svět kolem sebe a že vše má vliv na životní prostředí.

Ve zdravém těle zdravý duch!

Bc. Růžena Harmáčková, 3/2014
V České republice trpí nadváhou nebo obezitou až 52 % obyvatel, z toho je 16 % dětí, což je asi třikrát více než před 15 lety. Méně chodíme pěšky, nesnídáme, na jídlo nemáme čas a za to všechno si můžeme sami. Aby děti byly zdravé, je důležitá rovnováha mezi výživou a pohybovou aktivitou. Nedostatek pohybu vede k nadváze a poté také k obezitě. Pohybová aktivita se u dnešních předškoláků výrazně snižuje. Děti sportují málo, tráví mnohem méně času venku s kamarády, raději sedí doma u počítače nebo u televize. Právě předškolní dítě by mělo mít pravidelný pohyb a sportovat, což je pro ně důležité. Tyto dovednosti pak může i v dospívání dále rozvíjet. Děti jsou soutěživé a velmi rády napodobují sportovní aktivity dospělých, ti mají zásadní vliv na jejich pohybový rozvoj a výchovu. V tomto období se utváří a upevňuje vztah dětí ke sportu obecně a rodiče jej mohou do značné míry ovlivnit. Měli by podporovat děti v pohybu, chodit s nimi sportovat, protože dítě v tomto období získává obecné základy pro množství sportů (mělo by umět jezdit na kole, kopat, házet, chytat míč apod.). V mateřské škole se děti snažíme naučit základní pohybové dovednosti, zejména obratnost. Třída Zajíčků (odloučené pracoviště MŠ Zaječí) je umístěna v základní škole. V blízkosti se nachází nejen tělocvična, ale i sportovní areál, který děti využívají k pohybovým aktivitám všeho druhu. V areálu mají možnost se pohybově rozvíjet – skok do dálky, závody v běhu, rozcvičky, fotbal, házení míčem, atd. A také si rády hrají v dětském koutku. Tělocvičnu využívají ke cvičení, pohybovým hrám, sportovním soutěžím a učí se cvičit s náčiním. Z iniciativy dětí ze třídy Zajíčků vznikl nápad uspořádat fotbalové utkání mezi dětmi mateřské školy a žáky první třídy v tělocvičně ZŠ. V dresech zaječského přípravného družstva děti zápas proti prvňáčkům sice nevyhrály, ale s velkým nadšením bojovaly o pohár a medaile. Utkání skončilo vítězstvím žáků první třídy za stavu 1:0. Již teď se děti těší na další sportovní aktivity uspořádané mezi MŠ a ZŠ. Mezi dětmi jsou oblíbené i vycházky do přírody například k rozhledně Maják. Okolí dětem poskytuje krásný výhled. V předškolním věku by děti měly být vedeny k pohybu nejen formou dětských her, ale i chůzí do přírody. Bylo by vhodné, aby si rodiče pro děti našli více času, více s nimi absolvovali pěší chůzi. Rodiče i děti se přimějí k nějaké pohybové aktivitě, a tím se také upevňuje vztah mezi rodiči a dětmi. Okolí naší vesnice Zaječí nabízí možnost velkého sportovního vyžití v přírodě. Sportovní areál je vhodným místem pro posilování fyzické kondice a hlavně k organizování her, utkání a různých turnajů. Za nepříznivého počasí je možnost se dobře protáhnout v tělocvičně. A proto sportu zdar!

Řečová výchova předškoláků

Bc. Růžena Harmáčková, 8/2013
Psychologové potvrzují, že právě předškolní věk je pro rozvoj dítěte nejdůležitější. Řeč dítěte je cenným svědectvím o úrovni jeho pohybových (motorických) schopností, o jeho myšlení, sociálním chování i charakterových rysech osobnosti.