Online archiv

Vydání: 7-8/2020

Hádej, kdo jsem!

Matyáš Zrno, 7-8/2020
Je možné si s někým na internetu psát rok či dva (nebo dokonce deset), aniž bychom se viděli, byť jen přes Skype? Jsme schopni si dokonce plánovat s někým svatbu? Posílat mu peníze, protože se mu pořád dějí nějaké neočekávané nepříjemné události? Ano, je to možné. V seriálu Catfish společnosti MTV takové lidi odhaluje americký režisér Nev Schulman. A je to síla…

Poradna 7/ 2020

Kateřina Rodná, 7-8/2020
Dobrý den, chtěla bych se poradit ohledně situace mých rodičů, která mi připadá nezdravá, jenže s tím nic nezmůžu.

Jak spolu mluvit o sexu

Zdeňka Pospíšilová, 7-8/2020
Sex táhne. Přitahuje pozornost, kdekoliv se objeví. Čteme si o něm, sledujeme žhavé filmové scény, probíráme ho v diskusích na internetu… O to překvapivější může někdy být, jak obtížné je o něm hovořit se svými nejbližšími – partnery, partnerkami. Na první pohled se zdá být zvláštní, že kolem tématu, kterého je kolem nás plno, najednou našlapujeme po špičkách a vlastně nevíme, jak do toho.

Říkali mi "Strášku"

Matyáš Zrno, 7-8/2020
Jako malému mu ve škole přezdívali „Strášku“, ale přitom se nebál hrát odmalička hrál s největšími hereckými hvězdami. Říká, že se od nich hodně naučil, a lituje toho, že už dnes moudrostí stáří opovrhujeme. Režisér Jiří Strach alias Lotrando……

Signály z Venuše: Venuše v nesnázích

Lenka Kosková-Třísková, 7-8/2020

Bratrstvo hranaté pěsti

Milan Petrák, 7-8/2020
Radikálové všech barev, levicoví, pravicoví i náboženští, mají leccos společného. Jejich základním znakem je víra v násilné řešení. Jsou přesvědčení, že „zlo“ je nutné bezpodmínečně zničit.

Nakažlivá vůně radosti

Jaroslav Petr, 7-8/2020
Emoce jsou nakažlivé. A k jejich šíření překvapivě napomáhají i změny tělesného pachu. Platí to nejen o negativních emocích, jako je strach, ale kupodivu také pro radost.

V létě jsme na vrcholu sil

Blanka Vun Kannon, 7-8/2020
V přírodě proběhnou v rámci jednoho roku čtyři kreativní rytmy. Chcete-li prožívat naplněný život se spoustou energie, je třeba zrcadlit ve svém životě to, co se děje v přírodě.

Jakou barvu má hudba?

Kateřina Rodná, 7-8/2020
Osmička je žlutá, pondělí bílé, červená barva voní jako kouř. Už jste se s tím někdy setkali? Pokud ano, možná víte, že tenhle zvláštní fenomén ve vnímání se jmenuje synestezie.

Sny mluví řečí symbolů

- red -, 7-8/2020
Co nám říkají sny? Můžeme s nimi pracovat? Promlouvá prostřednictvím snů nevědomí do naší vědomé mysli? Americký jungiánský psychoterapeut Robert A. Johnson rozpracoval přístup ke snům i k metodě aktivní imaginace ve čtyřech krocích, které zájemcům poskytnou praktický návod, jak začít, a ukáží jim řadu fyzických a myšlenkových kroků, jež umožní ke snu přistoupit, rozložit jej na symboly a odhalit význam, který pro nás tyto symboly mají. Nabízí praktický přístup k osvojení si schopnosti číst symbolický jazyk snů i využít síly imaginace a využít ji k rozvoji vztahu mezi vědomou myslí a nevědomím.

Nikdy jsme tě nechtěli

Romana Suchá, 7-8/2020
Vývojovým úkolem kojeneckého věku je navázání pevného a hlubokého pouta s matkou nebo jinou pečující osobou. Narození dítěte však automaticky neznamená jeho bezvýhradné přijetí rodiči. To záleží na mnoha faktorech – zda jsou rodiče spjati láskou a zda dítě oba chtějí, zda byl vhodný čas pro jeho narození, zda dítě odpovídá jejich očekávání a podobně. Vliv rodičů na dítě (především vliv matky) do značné míry působí po celý jeho život.

Vztek v ulicích

Matyáš Zrno, 7-8/2020
Rabování, střelba v ulicích, ulice a čtvrti mimo kontrolu státu – tenhle obrázek nám ukazují Spojené státy. Po zabití zatčeného černocha George Floyda bílým policistou vypukly protesty, které na řadě míst přerostly v násilnosti, které jsme si zvykli vídat spíše v zemích třetího světa. Jak je možné, že se přes noc zhroutí společenské normy? Že se najde tolik lidí ochotných rabovat a bít jiné v ulicích? Jaká frustrace musela stát za takovým výbuchem asociálního chování?