Online archiv

Vydání: 2021_07

Telefon na uklidnění

-red-, 2021_07

Rozkvetlé školky

-red-, 2021_07
Mateřská škola Frýdlant nad Ostravicí uspořádala projekt „Rozkvetlé školky“. Jeho cílem bylo navázat spolupráci rodičů a dětí s pedagogy mateřské školy a vytvořit příjemné prostředí ve školách a městě Frýdlant nad Ostravicí v době pandemie.

Tři roky a dost?

-red-, 2021_07

Co připravit s sebou na výlet

PhDr. Helena Chvátalová, 2021_07
Prázdniny už skončily, ale i první podzimní měsíce ještě zvou do přírody. Jakou svačinu bychom si měli zabalit do batohu na výlet, aby v teplých dnech nehrozily zažívací potíže? A mysleme i na to, že je třeba doplňovat tekutiny včetně minerálních látek, které se pocením ztrácejí více než obvykle a pak tělu velmi chybí.

Psychoterapie pro každého

-red-, 2021_07
Poslední rok ve školství byl plný změn a nových pravidel, se kterými se učitelé museli co nejrychleji vyrovnat. Bylo potřeba naučit se rychle fungovat za nových podmínek, což někomu nedělá problém, pro jiné však může být jakákoliv odchylka od zavedených pořádků důvodem ke stresu.

Adaptace na mateřskou školu z pohledu dítěte

-red-, 2021_07
Nástup dítěte do mateřské školy je pro každé dítě i jeho rodinu významným životním mezníkem, jehož zvládnutí do značné míry ovlivňuje budoucí školní úspěšnost i sociální a emoční vývoj dítěte.

Provozní řád školního hřiště

-red-, 2021_07

Ale najednou zmatek…

Mgr. Marie Těthalová, 2021_07

Školka není pečovatelský ústav ani hlídárna

Mgr. Marie Těthalová, 2021_07
Přesto si to nezasvěcená veřejnost často myslí. O tom, jak to ve školce opravdu chodí, co v ní děti i dospělí zažívají, jak se v ní pracuje a co jsou možné nešvary, s nimiž se můžeme ve školkové praxi setkat, píše ve své knize Ondřej Koželuh.

Koncept bezpečnosti a ochrany zdraví (ne)musí být strašákem

-red-, 2021_07
Bezpečnost a ochrana zdraví (BOZ) dětí, žáků a studentů, ale i ochrana zdraví při práci (BOZP) patří mezi nejsložitější, co se zpracování dokumentace, ale i zajištění týče. Zákon ukládá zajistit bezpečné pracovní prostředí pro všechny, kteří se ve školství pohybují.

Děti jsou nevyzpytatelné a úrazy bývají otázkou okamžiku

Mgr. Marie Těthalová, 2021_07
Martina Farolfi pracuje jako dětská lékařka v ordinaci v pražském Karlíně, ve Všeobecné fakultní nemocnici a dále jako lektorka anatomie na 2. lékařské fakultě UK. Povídala jsem si s ní o různých rizikových momentech, které mohou ohrozit zdraví dětí, o první pomoci a také o velmi zásadní a často podceňované prevenci, která je důležitá pro všechny, nejen pro děti.

Dárek za předplatné září 2021

-red-, 2021_07