Online archiv

Vydání: 4/2022

ADHD: Co když to není porucha?

Sabrina Karasová, 4/2022
Má vaše dítě diagnózu ADHD a vy prostě odmítáte přijmout názor, že by mělo být vadné? Vaše intuice je správná. Genetici a psychologové došli k převratnému poznání.

Nač se těšit, když zmizel čas

4/2022
Poprvé ta kniha vyšla v Albatrosu před šestnácti lety. S ilustracemi Markéty Prachatické. Před pár týdny pak přistála na pultech knihkupectví už potřetí. Vznikl totiž podle ní stejnojmenný animovaný film: Myši patří do nebe.

Šla Nanynka do Billy a jiné pohromy

Jan Nejedlý, 4/2022
Řeč je o albu modernizovaných lidových písní, které – slovy hudebního publicisty Pavla Klusáka – „vzbuzuje bolest stejně jako zvědavost, jak mohlo vůbec vzniknout“. Tento podnik nemá na svědomí nákupní řetězec uvedený v názvu, nýbrž Základní umělecká škola v Kladně a „humorolog“ Václav Budinský. Ten je znám coby pilný sběratel dětského humoru i autor značně trapných příspěvků na YouTube. V případě těchto předělávek bohužel platí druhá varianta.

Kikinčin slovník dnešní mládeže

Jan Nejedlý, 4/2022
Byl to náhodný objev. Na Kikinčin blog mě zavedlo pátrání po alternativních názvech škodovky (škuchtle). Jaké však bylo mé překvapení, když jsem na stránkách této teenagerky nalezl olbřímí Slovník mládeže.

Pojďme zavést vztahopis

Kateřina Cajthamlová, 4/2022
Při zamýšlení se nad sexuální výchovou ve škole jsem se nejprve snažila rozvzpomenout na své školní hodiny, v nichž se mi dostávalo poučení zhruba před půl stoletím. A uvědomila jsem si, že si z té doby pamatuji jediné – strašně obrovské plachty s průřezy penisem, vaginou a dělohou. A příšerně studený výraz v obličeji paní učitelky přírodopisu. A pochechtávání kluků v zadních lavicích.

Všechno je v pořádku. Anebo ne?

Daniela Kramulová, 4/2022
Jsou téměř dokonalí – odpovědní, pracovití, výkonní, vždy ochotní pomoci. Často vedou úspěšné pracovní týmy, angažují se v místních sdruženích či různých obecně prospěšných projektech, jejich rodiny vypadají spokojeně. V čem je tedy problém?

Hledejme českou tvář školství

Šárka Kubcová, 4/2022
V posledním ročníku ankety Ředitel roku zvítězil v kategorii málotřídek Radek Machatý, ředitel ZŠ Zaječice na Chrudimsku. Porota ocenila mimo jiné to, že za dobu jeho působení se škola proměnila v prostor, kam „mnozí žáci docházejí nejen kvůli tomu, že Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku, ale protože je to tam pro ně zajímavé a zábavné“. Zkušenosti získané na velké základní škole dokázal ředitel přetavit a využít ve specifickém prostředí málotřídky.

3x bilderbuch: netvor, sliz a tma

4/2022
Komiksová autorka Toy_Box vyrostla výtvarně na umění ulice, scenáristicky pak na tu otevřenějším, tu skrytějším plédování za kulturní i společenskou alternativu.

Škola jako základ férové komunity

Jan Jícha, 4/2022
Určitě už jste někdy slyšeli děti, jak na sebe při hře volají: To není fér! Nebo: Dejte nám taky jednoho silnějšího, aby to bylo fér! Děti mají už od nejútlejšího věku velmi dobrou představu o tom, co je a co není spravedlivé, a také dobře vědí, že při neférovém rozložení sil nebo nedodržování pravidel to prostě „není hra“, nefunguje to, nikoho to nebaví – slabší a poctivější nemá šanci na úspěch, silnější či podvodník nemá z úspěchu radost.

Zprávy z fronty

Kateřina Zaplatilová, 4/2022
Ještě jsme se nestačili úplně zbavit strachu z koronaviru a přišel strach mnohem větší a silnější. Válka v Evropě. Informace, fotky, videa plní média a zdá se nemožné tomu utéct. V každém z nás tyto zprávy vyvolávají nějakou reakci. Na rodiče a učitele jsou kladeny zvýšené nároky, aby pomohli unést situaci dětem.

Nejde nedělat chyby

4/2022
Dagmar Sieglová učí na vysoké škole obchodní angličtinu, a to často vlastními metodami, které jí samotné kdysi ve výuce angličtiny v krátkém čase velmi pomohly. Vystudovaná němčinářka se angličtinu učila na univerzitě v Pensylvánii. Lektoruje techniky čtení, CLIL, interaktivního vyučování a kritického myšlení. Její práce je vyváženou kombinací vědce a praktika. Napsala dvě knihy ověřených didaktických metod výuky pro moderní vyučování. Nově pracuje na projektu analýzy tzv. kritických incidentů, které člověka utvářejí do budoucna. A taky pracuje na výuce akademického psaní.

Souboj pamětí

Jiří Karban, 4/2022
V hodinách dějepisu by se nemělo zapomínat na sdělení, že poznávání historie nikdy nekončí. Každá dobová interpretace dějin si říká o přezkoumání, kritické zpochybnění, doplnění.