Online archiv

Vydání: 11/2005

Hormony a lidská mysl

Ivan H. Tuf, 11/2005
Vratislav SchreiberPraha, Triton 2004. 132 s.

Co čte Jan Bureš?

Jan Bureš, 11/2005
Čtu velmi nesourodou literaturu, která vyhovuje mým odborným zájmům, ale i mé potřebě podnítit fantazii, pobavit se a současně si odpočinout. Mými oblíbenými autory jsou Voltaire, Čapek a Voneguth, oblíbenou formou jevědecko-fantastická literatura, detektivky, cestopisy a popularizační knihy. Do poslední skupiny patří kniha M. S. Gazzaniga: The Ethical Brain. Dana Press, New York/ Washington, 2005, kterou právě čtu a na niž chci upozornitčtenáře, zajímající se o to, jak mozek vytváří naše představy o světě. Kniha Etický mozek je zatím dostupná jen v anglickém originále, ale bude snad brzy přeložena do češtiny, aby pomohla všem zájemcům porozumět fascinujícímotázkám, jimiž se zabývá současný výzkum mozku, a připravit se na změny, které způsobí v lidském myšlení. Její autor je přední osobnost kognitivní neurovědy, zvolený předseda Americké Psychologické Společnosti a vynikajícípopularizátor vědy. Pokouší se vysvětlit čtenáři srozumitelným a vtipným způsobem etické poblémy, které neurovědy staví před vědce i celou společnost, a odhadnout, jak budou řešeny. Kdy máme nazývat embryo nebo fetus ,jedním znás'? Jak probíhá stárnutí mozku a máme se snažit žít co nejdéle, bez ohledu na to, jaký bude stav našeho mozku? Máme se snažit vylepšit mozek genetickými, farmakologickými a cvičebnými metodami? Mohou dokonalejší metodyzobrazování činnosti jednotlivých částí mozku narušit naše soukromí a poskytnout autoinkriminační materiál v soudních sporech? Jednou z již používaných aplikací je pregenetická diagnostika (PGD), umožňující rodičům ovlivnitvlastnosti potomstva vyřazením embryí s letálním genem. Vajíčko oplodněné in vitro fertilizací (IVF) se nechá vyvíjet do osmibuněčného stadia, kdy je jedna z buněk použita ke genetické analýze. Zjistí-li se v ní polymerázovouřetězovou reakcí přítomnost létálního genu, bude embryo zničeno. Pokud bude vše v pořádku, bude zbývající sedmibuněčné embryo vráceno do dělohy a bude se dále normálně vyvíjet. Podobná technologie může být použita nejen kdetekci nebezpečné genetické informace, ale i k odhalení příznivých polygenetických vlivů, které mohou být zvláště významné pro určování inteligence. Výzkum posledních let ukázal, že struktura jednotlivých chromozomů vykazuje vurčitých místech jistou nepravidelnost, t. zv. singulární nukleotidový polymorfismus (SNP). Je pravidlem, že jeden SNP je provázen jiným SNP v jeho blízkosti. Pokud některé lokalizace vzájemně korelovaných SNP budou provázenyvysokým IQ, pak technika, která dnes slouží boji s neléčitelnou nemocí, bude použita k poznání genetiky složitých duševních pochodů a k jejich optimalizaci. Je realizace takového výzkumu eticky přípustná? Objevitel nootropníchlátek Cornelius Giurgea řekl už před více než 30 lety, že člověk nebude pasivně čekat milióny let, než mu evoluce nabídne lepší mozek, a pokusí se potřebné změny navodit sám. Pokusy vědců mozek vylepšit nazývá Gazzaniga,hyperagencí', snahou doplnit přirozený vývoj o jevy, které zatím nebyly v evolučním programu.

Psychologie pro řidiče

Vlasta Rehnová, 11/2005
Havlík KarelPortál, Praha 2005. 223 s.

Výbor z díla, sv. VII. - Symbol a libido (Symboly proměny I.)

Milan Nakonečný, 11/2005
Jung C.G.:Nakl. T. Janečka, Brno 2004. 336 s.

Předpoklady psychoterapie

Jan Vymětal, 11/2005
Jiří MrkvičkaObčanské sdružení Péče o duševní zdraví - region Pardubice a Východočeský institut psychoterapie ve spolupráci s vydavatelstvím Theo, Pardubice 2005. 142 s.

Psychoterapie podle Alberta Ellise

11/2005
V roce 1985 se ve Phoenixu konala konference Evolution of Psychotherapy, na níž se sešli představitelé základních psychoterapeutických směrů. Jak na této konferenci Albert Ellis - zakladatel racionálně-emoční terapie - definovalduševní zdraví, psychoterapii a její cíle?

Psychologové na internetu

Svatopluk Antoš, Andrea Lásková, Radek Láska, 11/2005
Existují desítky internetových psycho-poraden a zdá se, že se psychologové na internetu cítí jako ryby ve vodě. Česká asociace pracovníků linek důvěry v květnu letošního roku schválila etický kodex internetového poradenství.

Psychologické testy a realita všedního dne

Marek Preiss, 11/2005
Psychodiagnostické metody bývají často složeny z úkolů, které jsou velmi vzdálené úlohám, jež řešíme v každodenním životě. Vyvstává proto otázka: mohou psychologické testy sloužit k pochopení běžných životních problémů lidí?

Vícerodinná terapie mentální anorexie

Jana Tomanová(c) fotobanka.cz, tihis, 11/2005
Stále častější výskyt poruch příjmu potravy se odráží v potřebě nových terapeutických přístupů. Slibné výsledky přináší nová forma rodinné terapie - Multi-Family Therapy.Víte, jak se chovat, když vaše dcera odmítá jíst?

Někdy stačí i naznačená tendence pomoci

Radvan Bahbouh, 11/2005
Staneme-li se svědky napadení, měli bychom se snažit napadeným lidem pomoci jednoduše proto, že bychom sami ocenili, kdyby někdo v takové situaci nouze pomohl nám. Není to tak dávno, kdy mou manželku napadl v obchodě na Národnítřídě muž. Ač znalá karate, vyvázla spíše se štěstím. Během potyčky, které byla svědkem celá fronta, jí nikdo nepomohl. Pouze prodavačka na ni křičela, ať se jdou prát ven. Protože není obdobně lhostejný dav neobvyklým jevem,nepovažuji za vhodné, aby byli lidé odrazováni od pomoci a odkazováni na profesionály, neboť bychom poskytli alibismu generální pardon. To, že máme právo nezakročit, bojíme-li se sami o své zdraví či život, není nutnépřipomínat, myslím, že si je každý tohoto práva vědom a v konkrétní situaci se podle něj rozhoduje. Netroufá-li si, mělo by být minimálním krokem zavolání policie, jejíž výkony jsou ovšem v obdobných situacích proměnlivé, atudíž ne zcela spolehlivé. V konkrétní situaci se rozhodujeme nejen podle stavu útočníka, typu útoku a pokročilosti celé situace, ale také podle vlastního stavu a kondice. Proto se může naše chování situačně lišit. V některýchpřípadech jsem byl troufalejší, jindy bázlivější. Vzpomínám si, jak jsem se v metru zastal ženy, kterou obtěžovali dva muži, a ti proti mně k mému překvapení tasili nůž. O něco později jsem byl v metru svědkem toho, jak tamrozkurážený, do půli těla svlečený muž pořvával velmi agresivně na lidi na eskalátorech. Nevím, jak to dopadlo, protože jsem zrychlil s tím, že jsem si v duchu řekl, že je tam snad dostatek lidí, kteří by zakročili. Stručněřečeno jsem se zachoval zbaběle. Doposud jsem - a to je možná na tom celém to nejvíce zavádějící - ilustroval svá tvrzení vypjatějšími situacemi. Většina situací však taková nebývá. Za svůj život jsem se stal jen jednou obětíloupežného přepadení střelnou zbraní (bez zbytečného vyjednávání jsem tenkrát vydal svou aktovku). Proti tomuto extrémnímu zážitku stojí nepočítaně situací, které pro mne nepředstavovaly žádné, anebo jen velmi malé riziko. Užjenom naznačená tendence pomoci anebo neodejít totiž řadu útočníků odradí. Většina dalších situací se odehraje jako oční souboj nebo je řešitelná klidnou domluvou. Proto by bylo nemístné, kdybychom kvůli extrémním případůmrezignovali na každodenní situace běžné pomoci, které nás tolik neohrožují, ale druhým mohou výrazně prospět. Poskytnutí první pomoci je příklad za všechny. Nevylučuji, že navzdory výše uvedeným prohlášením o tom, že si máme vpřípadě napadení pomáhat, se mi v brzké době stane, že se stanu svědkem napadení a budu se bát pomoci. Neudělám možná nic více, než že zavolám policii. Na toto jednání budu mít zcela jistě právo. Ale současně se budu stydět. Avždycky budu velmi obdivovat lidi, kteří se v takové situaci pokusí o více, místo toho, abych spekuloval o tom, zda takové jednání bylo rozumné.

Nevidět, neslyšet a do ničeho se nemotat?

Pavla Císařová, 11/2005
Zoufale se cítí člověk, který je na veřejnosti napaden, a nikdo z přítomných mu nepomůže. Na druhé straně může taková pomoc vyústit v tragédii. Jak se zachovat v situaci, kdy uslyšíme někoho křičet o pomoc, chceme mu pomoci, asoučasně čelíme strachu o vlastní bezpečí?

Atopický ekzém

Čapková a kol, 11/2005
Atopický ekzém je chronické zánětlivé onemocnění kůže. Je dědičné, nenakažlivé. Patří k prvním alergickým projevům, které vůbec alergické dítě postihnou, bývá proto nazýván"dětský ekzém". Je to jedno z nejčastějšíchonemocnění dětského věku.Kůže atopika reaguje zvýšenou reaktivitou i na běžné podněty. Příčiny zatím nejsou přesně známy, jako spouštěcí faktor mohou působit potraviny (mléko, vejce, čokoláda), alergeny zevního prostředí (roztoči, plísně),hormonální a stresové faktory. Kombinací těchto vlivů dojde k zánětu, který se navenek projeví vyrážkou provázenou svěděním. Svědění pak nutí ke škrábání, které kůži dále poškozuje a může umožnit i vstup infekce. Další škrábánízvyšuje svědění a vzniká bludný kruh. U atopického ekzému jsou dobře zřetelné psychosomatické i somatopsychické mechanismy.Výskyt atopického ekzému se celosvětově výrazně zvyšuje, v současnosti postihuje 5 až 10 % dětské populace. Zázračná léčba neexistuje. Doporučuje se protizánětlivá léčba s promazáváním a dodržováním režimových opatření.