Online archiv

Vydání: 4/2007

Potřeby tělesně postižených

Lenka Radoměřská, 4/2007
Ve svém příspěvku konkretizuji své postřehy a názory na potřeby tělesně postižených. Jde o záležitosti, které jsou pro postižené lidi zásadní a nutné pro vyrovnání příležitostí nejen na trhu práce.

Rovnováha je cennější než úlevy

Kateřina Gůrová Teoložka, 4/2007
Pozitivní diskriminace je z dlouhodobého hlediska pro postižené neužitečný nástroj a podobně jako diskriminace klasická může postiženému jednotlivci, který je takto protěžován, spíše škodit.

Diskriminaci zakazuje zákon, bohužel neúspěšně

Alexandra Jachanová Doleželová, 4/2007
V České republice je zaměstnanost žen vysoká. Přesto čelí ženy v zaměstnání diskriminaci. Nedostávají stejné platy jako muži, nemají stejné kariérní možnosti, nejsou přijímány do zaměstnaní kvůli mateřství a setkávají se se sexuálním obtěžováním.

Pozitivní diskriminace ano či ne?

Pavla Koucká, 4/2007

Psychologická péče o nevyléčitelně nemocné

Tereza Soukupová, 4/2007
K důstojnému dožití nestačí jen podávat léky a ošetřovat rány. Stát tváří v tvář smrti je těžké pro umírajícího i pro jeho nejbližší. Tím, kdo může v takové chvíli pomoci, je psycholog.

Agresivita na silnicích

4/2007
stručně

Epidemie třetího tisíciletí

4/2007

Je tloustnutí projevem vnitřní nejistoty?

Katarína Filasová, 4/2007
Je hlavním důvodem nadváhy skutečně jen zvýšený přísun kalorií a nedostatek pohybu? Co když někteří lidé tloustnou proto, že jejich vnímání reality, očekávání a následně i postoje jsou jiné než u lidí s normální hmotností?

Jubilejní psychologický kongres v Praze přináší řadu novinek

4/2007
stručně

Psycholog miláčkem médií

Magdalena Čevelová, 4/2007
Názory psychologů a psychoterapeutů se v masmédiích i lifestylových časopisech setkávají se značným zájmem veřejnosti. Na straně profesionálů ale panuje neochota a obavy poskytovat vyjádření, a tak se objevují stále stejné „mluvící hlavy“ a tentýž odborník se vyjadřuje ke všemu.

Umějí zvířata počítat?

Pavla Koucká, 4/2007
Když paviána obklíčí čtyři hyeny, z nichž tři odběhnou jinam, docela se mu šikne spočítat si, že za křovím se stále jedna skrývá. Názory odborníků na matematické schopnosti zvířat ale nejsou jednotné.

Cesta do bezpečí

Daniela Kramulová, 4/2007
Počátkem února přijel americký psycholog a terapeut Daniel Hughes představit svou metodu dyadické vývojové psychoterapie lékařům, odborníkům pomáhajících profesí i adoptivním či pěstounským rodičům. V posledních patnácti letech ji úspěšně používá u dětí, jejichž vlastní rodiče by je nejspíš odsoudili k životu na okraji společnosti.