Online archiv

Vydání: 5/2008

Je libo genetický horoskop?

Jaroslav Petr, 5/2008
Mnoho v současnosti nabízených genetických testů je zavádějících, na místě je notná dávka skepse a opatrnosti. V budoucnu se to změní a lidé budou moct ukojit svou zvědavost relevantněji. Psychická cena však může být nepříjemně vysoká.

Mým domovem jsou kavárny

Pavla Koucká, 5/2008
S básníkem Josefem Strakou jsem se sešla v pražské kavárně U sv. Vojtěcha. U jeho oblíbeného stolku jsme si povídali o samotě, o hotelových pokojích, životě na cestách a vášni pro kavárny.

Depresivní štěstí

urb, 5/2008

Proč člověk nerozumí koním?

Kateřina Lipinská, 5/2008
Kůň je symbolem volnosti a ušlechtilosti, budí obdiv, ale i obavy. Jeho jednání často zůstává oříškem i pro odborníky. Proč je tak těžké psychiku koně pochopit?

O bolest samu většinou nejde

Eva Jozífková, 5/2008
Jak jsou na tom S-M komunity v Česku Zejména v zemích s rozvinutou demokracií a relativní rovností mužů a žen se sadomasochisticky zaměřené osoby sdružují do komunit se svébytnou kulturou. Hlavním účelem je předávání informací, socializace a vyhledávání partnerů. Výjimkou není ani Česko.

Má dítě vědět, že bylo nechtěné?

5/2008
/ Odpovídá odborník/ Tomáš Novák, manželský a rodinný poradce

Jak žít s partnerem a zůstat sám sebou

Kateřina Jegorovová; Jan Jakub Zlámaný, 5/2008
Člověk má přirozenou potřebu mít blízký citový vztah, ale zároveň touží po svobodě. Je možné tyto protichůdné tendence uspokojit? V rámci terapeutických směrů se s tímto fenoménem šikovně vypořádává daseinsanalýza.

Nebezpečí práce doma

mar, 5/2008

Léky pro neklidné dítě?

5/2008
Chvíli neposedí, jedná zbrkle, ve škole nedává pozor a vyrušuje. Dítě, které se dříve se shovívavým úsměvem přirovnávalo k hadím ocáskům, je dnes označované za hyperaktivní. Na jeho mnohdy obtěžující nadměrnou aktivitu nabízí farmaceutický průmysl léky. Představují pro neklidné dítě skutečnou pomoc, nebo spíš pomáhají nám, dospělým, kteří si s příliš živými dětmi nevíme rady?

Diskriminují psychologové romské děti?

Tomáš Nikolai, 5/2008
Pedagogicko-psychologické poradny jsou dlouhodobě kritizovány ze strany českých i zahraničních nevládních organizací za neoprávněné zařazování romských dětí do „zvláštních škol“. Psychologové se brání. Na obou stranách konfliktu se objevují mýty a polopravdy. Nedorozumění se prohlubuje.

Odvrácená tvář amerického hrdiny

Vladislav Šolc, 5/2008
Archetyp hrdiny je jednou z podstatných součástí všelidského nevědomí. Vyskytuje se proto v řadě bájí a mýtů. Během války v Afghánistánu i Iráku jsem v USA pozoroval, jak docházelo k postupné aktivaci archetypu hrdiny-bojovníka v nevědomí Američanů.

Chodci ohrožený druh

Karel Schmeidler, 5/2008
Na silnicích v zemích EU každoročně zemře 8000 chodců, na 300 tisíc je jich zraněno. Proto se ochraně nejohroženějších účastníků silničního provozu začíná věnovat stále více pozornosti a hledají se způsoby, jak do rušných měst vrátit bezpečné zóny pro pěší i cyklisty.