Online archiv

Vydání: 7-8/2013

Vacanza italiana

Jana Kárníková, 7-8/2013

Předplatitelé pozor! Změna hesla do on-line archivu!

(red), 7-8/2013

Dobrá duše

7-8/2013

Terapie zaměřená na řešení

7-8/2013
seznamte se

Terapie panické poruchy

Lucie Bělohlávková, 7-8/2013
Paní Alena přichází v doprovodu svého manžela. Ještě před čtyřmi měsíci zastávala post manažerky velké firmy, kde denně jednala s různými lidmi, řídila tým a pravidelně jezdila na zahraniční služební cesty. Nyní je v pracovní neschopnosti. Není schopna samostatně vycházet ven z domu…

Jak pustit do života handicapované dítě?

Petra Štarková, 7-8/2013
„My tě do ústavu nedáme!“ S tímhle předsevzetím začíná péči o handicapované dítě snad každý rodič. Většina z nich ho zdárně dovede až do dospělosti. A pak jim dítě udělá čáru přes rozpočet - přestane jejich péči potřebovat.

Jaké jsou dnes hranice experimentů s lidmi

Ivana Václaviková, 7-8/2013
Druhá polovina minulého století byla obdobím slavných psychologických experimentů, které zjišťovaly, jak jsme manipulovatelní, kdy jsme schopni zapomenout na osobní odpovědnost, nepomoci druhému atd. Většina z nich by se dnes už nemohla uskutečnit, protože by byly považovány za naprosto neetické...

Bývaly dříve halucinace normální?

Daniela Kramulová, 7-8/2013
Slyšet hlasy, to je dnes považováno za jasnou známku narušeného duševního zdraví. Je však možné, že našim dávným předkům sluchové halucinace v každodenním životě pomáhaly učinit důležitá rozhodnutí a zvyšovaly jejich šance na přežití.

Jeďte s námi na výlet aneb Šmejdi

Marie Těthalová, 7-8/2013
Manipulace, výhrůžky, ale také vyvolávání pocitu výjimečnosti, exkluzivity. Tím se vyznačují předváděcí akce pro důchodce, na které inkognito a se skrytou kamerou jezdila Silvie Dymáková. Její filmový dokument nutí k zamyšlení nejen nad „výlety“ pro seniory.

O mužích anorekticích…

Lucie Jandová, 7-8/2013
Nemoc modelek? Ale kdeže. Poruchou příjmu potravin trpí i muži. Na deset anorektiček připadá jeden muž. U nich je ale mnohem těžší problém rozpoznat, a tak se spousta z nich neléčí.

Keňa Místo, kde děti jsou ještě dětmi

Olga Shivairová, 7-8/2013
Mami, musíte mi koupit mobil, ve třídě jsem jediný, kdo ho nemá. A pokud možno dotykový, jinak by se mi spolužáci smáli… Tak s touto větou se na rozdíl od Česka na vesnici v Keni nesetkáte.

Firewalking: Moje cesta ohněm

Hana Janoušková, 7-8/2013
„Proč chceš něco takového zní častá absolvovat?“ nevím, otázka a já najednou Proč se co na ni odpovědět. přejít žhavé někdo rozhodne uhlí? Co si od toho slibuje?