Online archiv

Vydání: 10/2013

Náušnice

Jana Kárníková, 10/2013
Edita pracovala u firmy pomalu už čtvrtý měsíc, ale ještě se jí nepodařilo se s nikým pořádně spřátelit. Spíš to vypadalo, že přijde i o těch pár dušiček, které se tvářily vstřícně, když nastoupila. Pěkně ji to štvalo. Jak má získat nějaké zákulisní informace, když se s ní nebaví ani klika u dveří? Zdálo se, že snad i její osvědčený způsob selže. První pokus udělala krátce po svém nástupu. Věděla, že je to nejspolehlivější způsob, jak si získat respekt ostatních. Tady by se jí ani nemuselo dělat špatně z rosolovatého pupku vedoucího oddělení jako posledně. Týpek, který šéfoval tady, by rozhodně stál za hřích. Jenže inženýr Votava se zdál vůči jejím trikům imunní. Jednu dobu už si začínala myslet, že tenhle vysoký modrooký blonďák s vytříbeným m vkusem a smyslem pro humor r bude nejspíš menšinový. Neměla to s kým prodiskutovat, což ji neskutečně hnětlo. Jednou zkusila naťuknout kolegyni, kterou tak trochu předběhla u kávovaru, ale vysloužila si jen další nepříjemnou odpověď. Minulý týden na teambuildingu na Konopišti se rozhodla, že prolomí ledy. Jestli není gay, tak ho prostě dostane do postele a hotovo. A pak se postará, aby všichni pochopili, že jí mají prokazovat patřičnou úctu.

Focusing: Poraďte se s vlastním tělem

10/2013
Zkusili jste už všechno: kamarády, rodiče, psychologa, kouče... Všichni se vám snažili říci svůj názor na váš problém nebo vás navést na cestu k vlastnímu řešení. Jenže to nějak nefunguje. Žádná z dobře míněných rad se vám nehodí a všechny ty úžasné metody sebepoznání vedou akorát k tomu, že máte sami sebe plné zuby. Co s tím?

Transakční analýza

10/2013
seznamte se

Když má rodinný dům tajemství...

10/2013
Tajemství je zvláštní slovo, které lze spojit takřka s čímkoli. Tajemství ložnice, tajemství služební cesty, tajemství svatební noci, tajemství atraktivity, tajemství jejich vztahu… Dá se mluvit o nějakém tajemství i v souvislosti s rodinným domem?

Vyšlechtíme sami sebe k dokonalosti?

10/2013
Touha po dokonalosti se prolíná všemi kulturami od nepaměti. Čas od času jsou podobné snahy podpořené vědeckými fakty, jindy se zvrhnou ve zrůdné ideologie. Nejkřiklavějším příkladem je nacistická genocida dvacátého století. Neudělá lidstvo někdy v budoucnu podobné chyby?

Jsem dobrovolník v hospici

Jana Ambrožová, 10/2013
Paní Anna se jednoho dne defi nitivně rozhodla. Zavolá tam. Už pár týdnů uvažovala o tom, že by zkusila nabídnout to, co umí, nedalekému hospici. Byla odhodlaná, ale přece jen se špetkou nejistoty, jak na ni prostředí hospice a jeho nevyléčitelně nemocní pacienti budou působit.

Léčba koktavosti v Japonsku

Yoshikazu Kikuchi, 10/2013
Výzkumy dlouhodobě ukazují, že touto poruchou řeči trpí více chlapci než dívky a že úspěšnost terapie je výrazně vyšší v dětském věku než v dospělosti. Nepochopení příčin koktavosti a špatná volba terapie - to jsou problémy, s nimiž se lidé s touto komunikační poruchou setkávali a mnohde setkávají dodnes. Důsledkem je, že zvolený způsob pomoci nemusí být jedinci vůbec k užitku. Ve 30. letech minulého století bylo například za příčinu koktání považováno leváctví nebo jeho přeučování na praváctví. To je dnes již popřeno a vyvráceno vědeckými důkazy. Rád bych vám představil přístupy, které v Japonsku při práci s koktajícími pacienty a jejich okolím používám. Považuji za důležité na startu terapeutického působení vždycky znát příčinu vzniku a přirozeného vývoje koktání u konkrétního dítěte. Zjistit, kdy koktavost začala, je stěžejní informací nejenom pro rodiče, ale zejména pro terapeuta, logopeda. Proto svůj první přístup označuji jako konzultace založené na důkazech.

V práci mě šikanují!

10/2013
Výzkumů zabývajících se otázkou, jak se šikaně účinně bránit, je stále poskrovnu. Jaké formy obrany proti šikaně fungují? A jakým bychom se naopak měli vyhnout? Tyto otázky jsme si položili v našem výzkumu.

Jak funguje lidský mozek?

10/2013
Jen těžko bychom v přírodě našli něco tak komplikovaného a výkonného jako lidský mozek - navíc v tak omezeném prostoru, který je daný stěnami lebky. Abychom opravdu pochopili jeho úlohu, musíme v něm vidět víc než jen samostatně fungující celek bílé a šedé hmoty v naší hlavě.

Ovlivnil rozvod rodičů naši osobnost?

10/2013
O krátkodobých účincích rodičovského rozvodu na dětskou psychiku a zdraví existuje bezpočet studií. Těch, které by se zabývaly dlouhodobým vlivem těchto událostí na již dospělého jedince, je sice méně, jejich výsledky však o mnohém vypovídají.

Už máte svého terapeuta?

10/2013
Čtenáři nám často píší o kontakty na psychology. Tato servisní rubrika vám může napovědět, na koho se ve svém regionu obrátit.

Šedá magie

10/2013
PODOTEKY STANISLAVA KOMÁRKA