Online archiv

Vydání: 2/2014

Fantom pračky

Jana Kárníková, 2/2014

Tanec jako cesta ke změně

Barbora Krčmářová, 2/2014
O tom, jaké jsou možnosti taneční terapie a co může tanec současnému člověku dát, si povídáme s brněnskou psycholožkou Jaroslavou Dosedlovou, která se věnuje tanci a pohybu výzkumně na akademické půdě i v praxi při práci s klienty.

Má Downův syndrom. Opravdu si „to“ chcete nechat?

Lucie Klozová, Ondřej Doskočil, 2/2014
Downův syndrom je postižení, jež lze diagnostikovat prenatálně nebo krátce po narození. Pro zdravotníky je sdělení nepříznivé diagnózy jen dalším z mnoha případů, s nimiž se v průběhu své praxe setkávají. Pro rodiče postiženého dítěte znamená obrovskou nečekanou změnu, která obrátí naruby jejich dosavadní život i hodnotový žebříček.

Už máte svého terapeuta?

2/2014
Čtenáři nám často píší o kontakty na psychology. Tato servisní rubrika vám může napovědět, na koho se ve svém regionu obrátit.

Co prozradí film Nymfomanka?

Hana Fifková, 2/2014
Ve filmu nám režisér Lars von Trier nabízí pečlivou studii života ženy, kterou bych jako sexuoložka určitě právem za nymfomanku označila.

Rétorika

Jan Klika J, 2/2014
Máte-li před sebou mluvní projev, mělo by být vaším prvořadým úkolem zaujmout posluchače hned od první chvíle. Bez rétorické průpravy však mnohdy netušíme, v čem děláme chybu a proč se nám nedaří auditorium upoutat.

Jste empatičtí?

Michaela Peterková, 2/2014
TEST Většina lidí myslí, že se dovedou vžít do pocitů druhého člověka a správně vytušit, co mu jde zrovna hlavou. Empatie je velké téma mezilidských vztahů a úzce souvisí s prací odborníků v pomáhajících profesích. Proto neuškodí menší sonda do této schopnosti. Vyberte vždy jednu možnost u každé položky. Snažte se věci co nejvíc posuzovat tak, jak jsou, ne tak, jak byste je chtěli mít.

Můj život s psychózou

Martina Boučková, 2/2014
Nedávno jsem natrefila na velmi zajímavý knižní titul Ve stínech za zrcadlem. Jedná se o zpověď Markéty Bednářové o jejím životě s psychózou. Tento silný autobiografický příběh mě přiměl k zamyšlení nad tím, jaký je pohled společnosti na lidi, kteří jsou duševně nemocní, a na duševní nemoci jako takové. Každý člověk se skládá z mnoha vrstev. Nejsme jen zdraví nebo nemocní. A jestliže už hovoříme o zdraví, nemáme většinou zábrany svěřit se sem tam s nějakou bolístkou. Mluvit však bez obalu o duševní nemoci už není tak jednoduché. Odrazuje nás přiznání si skutečného stavu nebo pocit, že nenalezneme vhodného posluchače. Navzdory citlivému tématu je Markéta Bednářová velmi otevřená a nebrání se žádným otázkám a podrobnostem. I když vypráví o údobích života, kdy padala až na samé dno, dodává čtenářům zvláštní sílu. Aspoň já jsem to tak cítila. V její publikaci mě zaujaly věty: „Dnes se nebojím o nemoci hovořit. A co je nejdůležitější - vůbec se za ni nestydím. Jsem schopná a ochotná odpovědět na všechny otázky týkající se mé nemoci, jejího průběhu a prožitků s onemocněním spojených. Copak by se někdo styděl za to, že si zlomil nohu? Nebylo by to divné? A není divné stydět se za jakoukoli nemoc? I psychickou?“ A tak jsem ji požádala o rozhovor.

7 mýtů o spánku

2/2014
Staří Řekové si představovali, že bůh Hypnos každou noc sestupuje na zem a na všechny živé tvory sesílá dar spánku, který je zbavuje trápení a osvěží je pro příští den.

Pomůže psycholog získat olympijské zlato?

Jana Abelson Tržilová, 2/2014
Zimní olympiáda v Soči startuje 7. února. Prý to mají být nejokázalejší olympijské hry v historii. Jak to bude se sportovními výkony? Sportovci pilně trénovali tělo a někteří i svou mysl. Ta totiž ve sportu hraje větší roli, než se může zdát.

Vítejte v roce KONĚ

Kateřina Lipinská, 2/2014
Podle čínského horoskopu je letos rok Koně. Co je pro tohle zvíře charakteristické? Podívejme se, jaké vlastnosti by nám mohly pomoci tento rok úspěšně zvládnout.

Věda jménem otcovství

Jan Lukavec, 2/2014
aneb Průvodce literaturou pro muže